İzmir’den Muğla’ya Ege Newrozu

Newroz kutlamaları başta Amed olmak üzere Kürt kentleri ve İstanbul’da büyük coşkuyla kutlanırken, Ege bölgesinde de Newroz alanlarında “direniş” mesajları yükseldi.

Ege bölgesindeki İzmir, Denizli, Balıkesir, Muğla ve Manisa’da alanlar akan kitleler Efrîn direnişine destek verirken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü istedi.

Newoz kutlamaları Ege’de de “Newroz direniştir, faşizme karşı halkların baharıdır” sloganı ile gerçekleştirildi.

İZMİR: İzmir’de halk, sabahın erken saatlerinde yöresel kıyafetleriyle Gündoğdu Meydanı’na aktı. Kutlamalar, diğer yerlerde olduğu gibi İzmir’de de yoğun polis baskısı altında yapıldı. Alana girişlerde kontrol noktaları kuruldu ve insanlar didik didik arandı. Polis kadınların başlarında bulunan sarı kırmızı yeşil renkteki yazmaları alana alınmayacağını belirtti. Annelerin tepkisi üzerine polis yazmalara el koymaktan vazgeçti. Yine Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi (TÖPG) üyelerinin flamaları, üzerindeki “yıldız” gerekçesiyle alana alınmadı. Çok sayıda puşiye de el konuldu. Newroz’u ve Kürt halkının direnişini temsil eden bir çok eşyaya el konulurken, faşist rejimini polisleri tarafından insanlara hakaret edildi. Newroz alanına erken gelen bir kişi ile Meyase Tatak adlı bir kadın gözaltına alındı. Newroz’un başlaması gereken saate alana akış devam ederken, alanda “Bijî Serok Apo” ile Efrin lehine sloganlar yükseldi.

MUĞLA: Newroz’un kutlandığı Muğla’nın Milas ilçesinde Akkent Pazar Alanı’nın etrafı “Güvenlik” gerekçesiyle çok sayıda polis ve moloz kamyonları ile ablukaya alındı. Buna rağmen yurttaşlar Newroz alanındaki yerlerini aldı. Halaylarla başlayan Newroz kutlamasına Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan katıldı. Serbang Emrah ve müzik grubu ile yerel müzisyen Koma Bawer’in katılımıyla kutlamalar tüm coşkusuyla devam ediyor. “Newroz direniştir, faşizme karşı halkların baharıdır” pankartının açıldığı alanda, Newroz’a izin çıkmayan Aydın ilinden yurttaşlar da yerini aldı.

Mezopotamya Ajansı (MA)’nın haberine göre diğer alanlardaki Newroz kutlamaları şöyle:

MANİSA: Manisa'da da Newroz kutlamaları başladı. “Newroz direniştir. Faşizme karşı halkların baharıdır” şiarıyla merkez Yunus Emre ilçesi Kapalı Pazaryerinde gerçekleştirilen Newroz kutlaması için halk alana gelmeye başladı. Kutlamanın yapıldığı alana HDP bayrakları asılırken, tüm renkleri ile bir araya gelen kadınlar kendi söyledikleri şarkılar eşliğinde halay çekti.

BALIKESİR: Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde Pancar Meydanı’nda toplanan yüzlerce yurttaş da Newroz’u coşku ile kutlamaya başladı. Yurttaşların çevre ilçelerden akın ettiği Newroz alanı HDP flamaları ile donatılırken, Pancar Meydanı’na girenler zılgıtlarla “Bijî Newroz” ve “Newroz pîroz be” sloganları eşliğinde halaylar çekiyor. Coşkulu bir kitlenin olduğu alanda HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, kitleye hitap edecek.

DENİZLİ: Denizli’de Esentepe mahallesi Pazar Semti’nde başlayan kutlamalar alanının kitleye akması ile başladı. Binlerce yurttaşın akın ettiği alanda ilk olarak Newroz ateşi yakıldı. Newroz ateşinin yakılması ile birlikte kitle coşkulu bir şekilde “Bijî Serok Apo” ve “Bijî berxwedana Efrinê” sloganları atıldı. Kitlenin hep bir ağızdan okuduğu “Çerxa Şoreşê” marşı sırasında tertip komitesi polislerce uyarıldı. Ancak buna rağmen kitle marşı okumayı sürdürdü. Kitlenin coşkusu Newroz ateşinin etrafında çekilen halaylarla devam ederken, kitle barış, kardeşlik ve birlikte mücadele mesajı verdi.