İsviçre: Türkiye, Kürt sorununun çözümünde aracı kabul etmiyor!

İsviçre Federal Konseyi, “Türkiye’nin Güneydoğu’sunda yaşananlar bizi endişelendirmeye devam ediyor” diyerek, Türkiye’yi insan haklarına saygı duymaya çağırdı. Federal Konsey, Türkiye'nin Kürt sorununun çözümünde katkı sunmalarını reddettiğini açıkladı.

İsviçre Sosyalist Parti Ulusal Konsey Milletvekili Margret Kiener Nellen, Türk devletinin Sur’da yürüttüğü katliam ve yıkım politikasından hareketle, 2015’ten beridir Kuzey Kürdistan’da yaşananlara ilişkin İsviçre’nin tutumunun ne olduğuna yönelik İsviçre Federal Konsey’e bir soru önergesi vermişti.

‘ŞEHİRLER İMHA EDİLİYOR’

Nellen, önergesinde “Türk devleti, ülkenin Güneydoğusunda uzun süreden beridir şehirlerin imhasına varacak şekilde bir politika yürütüyor. Buna ilişkin çok sayıda rapor bize ulaşıyor” diyerek, bu yıkıma karşı İsviçre Federal Konsey’inin tavrının ne olduğunu sordu.

‘8 BİN YILLIK TARİH SİSTEMATİK OLARAK YOK EDİLİYOR’

Federal Konsey’e “Özellikle UNESCO tarafından dünya mirası olarak kabul edilip korunma altına alınan Sur 2015 yılından beridir sistematik olarak yıkılıyor ve bölge nüfusu zorla yerinden göç ettiriliyor ve bu bölgelere başka insanlar yerleştiriliyor. 8 bin yıllık bir tarihe sahip olan ve dünya kültür mirası olarak kabul edilen Sur, yasa dışı bir şekilde yok ediliyor” diyerek önerge veren Nellen, Federal Konsey’e cevaplamak üzere şu soruları yöneltmişti:

- İsviçre Sur’daki yıkıma ilişkin bir girişimde bulundu mu?

- Sur’da sistematik olarak devam eden yıkıma karşı İsviçre ne yapabilir?

- UNESCO üyesi devletler konuya ilişkin birlikte çalışıyor mu veya hareket etmeyi düşünüyor mu?

FEDERAL KONSEY: GÜNEYDOĞU’DA YAŞANANLAR ENDİŞELENDİRİYOR

Milletvekili Nellen’in önergesini cevaplayan Federal Konsey, “İsviçre’nin Temmuz 2015’teki silahlı çatışmanın tekrardan başlamasından bu yana, Türkiye’nin Güneydoğusundaki duruma ilişkin tutumu değişmedi” diyerek, Türkiye’de ve özellikle Kürdistan'da yaşananların kendilerini endişelendirmeye devam ettiğini belirtti.

‘İNSAN HAKLARINA SAYGI DUYMAYA ÇAĞIRIYORUZ’

İsviçre’nin Türkiye halklarının çıkarına olan kalıcı bir barışı ve siyasi bir çözümü savunduğunu ifade eden Federal Konsey, devamla şunları belirtti: “İsviçre, tarafları silahlı çatışmaları sona erdirmeye ve insan haklarına ve uluslararası insancıl hukuka saygı duymaya çağırıyor. Güneydoğu’da durumun kötüleşmesi nedeniyle İsviçre, talep edilmesi halinde tarafların yakınlaşmasına aktif katkıda bulunma isteğini defalarca dile getirdi ve getirmeye devam ediyor. Ancak Türk hükümeti bugüne kadar İsviçre veya başka bir ülkenin talebini kabul etmeyerek Kürt sorununu kendi yöntemleriyle çözmek istediklerini açıkladı.”

Sur’daki yıkıma ilişkin kendilerine yöneltilen sorulara net cevap vermekten kaçınan Federal Konsey, İsviçre Unesco komitesinin 2015’ten itibaren dünya miras listesinde alınan Hevsel Bahçeleri ve Diyarbakır Kalesi’nin korunma durumunu yakından incelediğini ve konuya ilişkin Türkiye’den raporlar istediğini belirtti.