İsviçre polisinden ‘Allahu Ekber’ diyen Türk’e ceza!

İsviçre polisi, “Allahu Ekber” diyen Türk gence toplumun huzurunu bozmak gerekçesiyle 150 Frank ceza verdi.

İsviçre 20 Minute Gazetesinin haberine göre İsviçre’nin Schaffhousen kentinde yaşayan ve Schaffhouse Türk Kültür Derneği üyesi Orhan E. adlı genç, sokak ortasında yüksek sesle ‘Alllahu Ekber’ dediği için polis tarafından 150 Frank para cezaya çarpıtıldı.

Gazetenin haberine göre, Schaffhousen Belediyesi Polisi, Orhan E.’nin kamuya açık alanda bir arkadaşına yüksek sesle Allahu Ekber diyerek seslendiği, böylelikle toplumun huzurunu bozduğu ve polis yönetmenliğini ihlal ettiği gerekçesiyle 150 Frank ceza verildiğini yazdı.

Gazeteye konuşan Orhan E., o gün Allahu Ekber diyerek arkadaşı selamladığını ve Müslümanlar arasında Allahu Ekber kelimesinin selamlaşmak ve hava güzel olduğu zaman kullanılan bir kelime olduğunu savundu.

Olaya ilişkin gazetenin görüşlerine başvurduğu Schaffhausen Belediye Güvenlik ve Sosyal İşler Belediye Meclis Üyesi Simon Stocker ise polisin yaşanan durum karşısında hassa bir tepki verdiğini söyledi. Stocker polisin raporuna göre olayın basit bir selamlaşmadan ibaret olmadığını ifade etti. “Orhan E.’ verilen para cezasını hemen ödeyeceği yerde duruma itiraz edebilirdi, itiraz hakkı kendisine belirtilmişti” diyen Stocker, “Allahu Ekber” demenin Schaffhousen yasak olmadığını ama bunun ne amaçla kullanıldığını dikkat edildiğini dile getirdi. Stocker “Böyle bir olaydan kaynaklı ilk defa birisine ceza veriliyor” dedi.

Gazetenin görüşlerine başvurduğu bir milletvekili ise polisin doğru bir kara verdiğini ifade ederek, şunları ekledi: “Birçok terörist eylem yapmadan önce ‘Allahu Ekber’ diyerek bağırıyor. Ülkenin güvenliği için polisin yaptığı işlem doğru bir işlemdir. Sokak ortasında yüksek sesle bu kelimeyi kullanmak açıkça toplumda korku yaratır ve toplumun huzurunu bozar.”