İsviçre polisi: MİT’in hedefinde Kürt siyasetçiler var

Adının açıklanmasını istemeyen bir İsviçreli polis yetkilisi, MİT’in İsviçre’deki camiler ve konsolosluklar üzerinden faaliyet yürüttüğünü ifade ederek “Kürt diasporası hedef alınmak isteniyor” dedi.

MİT’e bağlı çetelerin Avrupa’da Kürt diasporasını hedef almak isteyen çalışmaları başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde devam ediyor. Bu çetelerin örgütlenme yerleri belli noktalarda açığa çıkmasına rağmen Avrupa’nın bu duruma karşı net bir tutum almaması “Kürtlerin can güvenliği diplomatik ilişkilere kurban mı ediliyor?” sorusunu akıllara getiriyor.

MİT’in İsviçre’deki faaliyetleri ve İsviçre Türk Diyanet Vakfı’na (İTDV) bağlı camilerin çalışmaları üzerine İsviçre polis teşkilatı içerisindeki yetkili bir isimle konuştuk.

Adının açıklanmaması şartıyla ANF konuşan polis yetkilisi, MİT’in Almanya’da olduğu gibi İsviçre’de bir faaliyet içerisinde olduğunu ifade ederek, MİT’in Türk konsoloslukları ve İsviçre Türk Diyanet Vakfı’na bağlı camilerle yakın ilişki içerisinde olduğu ve bunlar üzerinden faaliyet yürüttüğünü söyledi. İsviçre polisi olarak MİT’in İsviçre’deki faaliyetlerinin yakından takip edildiğini söyleyen yetkili “MİT’e çalıştığını düşündüğümüz insanlar, İsviçre’ye belli yasal kuruluşlar (konsolosluklar) üzerinden getirildiği için bu insanlara doğrudan müdahale edemiyoruz. Müdahale edilmesi için kesin delillere ihtiyaç var” dedi.

‘BİZE BAŞVURMALILAR’

Kürtlerin İsviçre’de düzenlediği eylem ve etkinliklerin Türk devletine çalışan kişiler tarafından takip edildiğini söyleyen polis yetkilisi, “Kendisine yönelik bir tehdit olduğunu veya birileri tarafından izlendiğini fark eden Kürt siyasetçiler bize başvurmalıdır. Sonuç olarak bize şikâyet gelmediği zaman bizde doğrudan harekete geçemiyoruz” diye ekledi.

‘KÜRT SİYASETÇİLER HEDEFTE’

KONGRA-GEL Eş Başkanı Remzi Kartal, KNK Yürütme Kurulu Üyesi Zübeyir Aydar gibi önde gelen Kürt siyasetçiler başta olmak üzere Kürt diasporasının hedefte olduğunun altını çizen yetkili, Kartal ve Aydar gibi isimlerin güvenliğinin önemli olduğunu söyledi.

MİT’E ÇALIŞTIĞI DÜŞÜNÜLEN KİŞİLER GERİ GÖNDERİLDİ

İsviçre polisi tarafından Türk devletine ve MİT’e çalıştığı düşünülen veya tespit edilen bazı kişilerin Türkiye’ye geri gönderildiğini de belirten yetkili, AKP’nin İsviçre örgütlenmesi olan UETD’nin faaliyetlerinin yakından takip edildiğini ifade etti.

‘CAMİLER’DEKİ AJANLIK FAALİYETİ DİPLOMATİK İLİŞKİLERE KURBAN EDİLİYOR’

İsviçre Türk Diyanet Vakfı’na bağlı camilerin ve bu camilerdeki görevli imamların Türk devletine ajanlık faaliyetleri yürüttüğünün iyi bilindiğini söyleyen polis yetkilisi, “Bu camilerde yürütülen çalışmaların ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Buralara yönelik hazırladığımız polis raporları hükümete sunuluyor. Bu camilerin faaliyetlerine yönelik alınacak kararlarda yetkili mekanizma biz değiliz. Raporlarımıza rağmen hala bu noktada harekete geçilmiş değil hem bu konu hem de birçok farklı konu ülkeler arasındaki diplomatik ilişkilere kurban ediliyor gibi” şeklinde konuştu.

‘KÜRT GENÇLERİ HEDEF SEÇİLİYOR’

İTDV bağlı camilerin yanı sıra ülkedeki birçok caminin radikal cihatçı örgütlerin propagandasını yürüttüğünü de dile getiren yetkili, çok sayıdaki caminin hedefinde Kürt gençlerinin olduğunu kaydetti. Yetkili, “Bilinçli olarak Kürt gençleri üzerinde duruyorlar. Kürt gençlerini örgütleyip Kürtlere karşı kullanmak istiyorlar” diye ekledi.