İşten çıkartılan 243 madenci eyleme başladı

Balya ilçesinde Eczacıbaşı'na bağlı taşeron şirketlerde çalışırken işten çıkarılan 243 maden işçisi, oturma eylemi başlattı.

Balıkesir'in Balya ilçesinde bulunan Eczacıbaşı Esan Madencilik'e ait kurşun ve çinko madeninde çalışırken işten çıkarılan 243 işçi, maden önünde oturma eylemine başladı. Eczacıbaşı'na bağlı Sargın, Karmak ve Aselmak taşeronlarında çalışan işçilere 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nde küçülme bahanesiyle işten çıkarıldıkları bildirildi. Bunun üzerine üyesi oldukları Bağımsız Maden İşçileri Sendikası (Bağımsız Maden-İş) ile birlikte harekete geçen işçiler, dün maden önünde eyleme geçti. Geceyi de maden önünde kurdukları çadırda geçiren işçilerin maden önündeki bekleyişi sürüyor. İşten çıkarılmaların son bulmasını isteyen işçiler ve sendika yetkilileri, şirketlerle görüşme talep ederken, talepleri karşılanıncaya kadar eylemlerini devam ettirecek.

Bağımsız Maden-İş avukatı Yağız Timoçin, sendikanın bir süredir taşeron şirketlerde örgütlenme çalışması yürüttüğünü söyledi. Taşeronların tamamında ciddi sayıda üyeleri olduğunu kaydeden Timoçin, bunun üzerine bir süredir işten çıkarmaların gündeme geldiğini belirtti. Ana firma Eczacıbaşı'nın Sargın firmasına coğrafi şartlardan kaynaklı üretimi durduracağı yönünde ihtarname çektiğini aktaran Timoçin, "Yazıda yazan coğrafi yapı durumunun bir gerçekliği yok. Oradaki jeolojik yapı değişen ya da yeni oluşan bir durum değil. Yüz yıldır aynı coğrafik yapı var. Ancak bunu bahane ederek anayol hariç diğer bölgelerdeki üretimi durduracağını ve işçi çıkaracağını bildirmiş. Bunun sendikal sebeplerle olacağını düşünüyoruz. Üyelerimiz yoğun bir şekilde artıp diğer taşeronlara da sıçradığı için bunu yaptılar" dedi.

'ÇÖZÜM OLANA KADAR AYRILMAYACAĞIZ'

243 işçinin işten çıkarılarak boş kağıda imza atmalarının istendiğini belirten Timoçin, şöyle devam etti:

"İşçilerin alacaklarını ödememek için istifa niteliğinde belgeler imzalatılmak istendi. Fakat biz üyelerimize hiçbir şeye imza atmamalarını söyledik. İşçiler maden ocağının girişinde bekliyor. Bu sabah Sargın şirketinin sahibi Hüseyin Sargın ile görüşme fırsatımız oldu. O da işçi çıkarma talimatının Eczacıbaşı'ndan geldiğini söyledi. Yani olayın sorumlusunun Eczacıbaşı olduğunu itiraf ettiler. Bir ihtarname ve iki kelimeyle 243 işçi çıkarmak ne hukuka ne akla sığar. Buna karşı hem şirketle görüşme talebimiz devam ediyor hem de çözüm olana kadar maden ocağının önünden ayrılmayacağız. Dün gece maden ocağının önünde sabahladık, gerekirse bu gece de diğer geceler de kalmaya devam ederiz."