İstanbul Newrozu: Baskılara rağmen halk meydana akıyor

İstanbul’da Newroz kutlamaları için Bakırköy’e doğru yoğun bir kitle akışı var. Binlerce kişi sabah saatlerinden itibaren geleneksel renkli kıyafetleri ile kutlama alanına doğru yola çıktı.

Bu yılki Newroz “Newroz direniştir. Faşizme karşı halkların baharıdır” sloganıyla Bakırköy’de kutlanıyor. Newroz alanının kapısının açılmasıyla birlikte halka alana akıt etmeye başladı.

Sabah saatlerinden itibaren İstanbul’un farklı yerlerinden insanlar Newroz kutlaması için yola çıktı. Alana giriş sırasında “Bijî berxwedana Efrînê” ve “Bijî serok Apo” sloganları yükseldi.

İstanbul’daki Newroz kutlamasına yüzbinlerce kişinin katılımı bekleniyor. Sabahın ilk saatlerinden itibaren İstanbul’un bir çok yerinde insanların renkli yöresel kıyafetleri ile hareket halinde oldukları gözlendi. Metro ve diğer toplu taşıma araçlarında Newroz renkleri kendisini hissettirdi.

Alana giriş sırsında ise insanlar “arama olduğu” gerekçesiyle bariyerlerde uzun süre bekletildi. Bu bekleyiş sırasında da sloganlar durmadı ve halaylar çekildi.

Sık sık “Katil Erdoğan”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Bijî Serok Apo”, “Yaşasın Efrin direnişi” sloganları atıldı.

Baskılar alana girişle sınırlı kalmadı. Alana giden yollarda ve çevresinde alınan yoğun tedbirler nedeniyle zorluklar yaşandı.

Alana giriş, yerel saatle 11.20’de başladı. Polis “Savaş değil barış istiyoruz”, “Zalim Dehaklar kaybedecek Devrimci Kawalar kazanacak” yazılı dövizlere el koydu. Bazı polisler, alana giriş sırasında insanların boyunlarındaki puşileri de almak istedi. Bazılarınınkine el konuldu. Ayrıca Kürdistan yazılı bir tişört, sarı-kırmız-yeşil renkli çanta, yaşlı bir kişinin yanında taşıdığı ilacı da polis engeline takıldı. Gazeteciler de her zamanki gibi Türk polisinin baskılarına maruz kaldı. Polis, gazetecilere "Burası bizim güvenlik alanımız. Burada çekim yapamazsınız gidin buradan" dedi.

Alandaki kitlenin sayısı her geçen dakika artarken, alanda “kesk û sor û zer” (yeşil, kırmızı, sarı) renkler hakim oldu. Platformda “Newroz pîroz be” pankartı dikkat çekti.