İran ve Rojhilat'ta direniş sürüyor

İran ve Doğu Kurdistan’da 4’üncü ayını dolduran eylemler kesintisiz devam ediyor.

İran ve Doğu Kurdistan’daki eylemler devam ediyor. Özellikle kamusal alanlarda atılan sloganlar ve yazılan yazılarla idam kararlarına tepki gösterildi.

Paylaşılan görüntülerde Doğu Kurdistan’ın İlam kentinde bir grup gencin ateş yakarak attığı sloganlarla İran devletine karşı tepkilerini dile getirdiği görüldü.

Bokan kentinde kentte katledilen göstericilerden Hejar Mam Xusrevi’nin doğum günü mezarı başında kutlandı.-

Ayrıca 17 Kasım’daki gösterilerde gözüne kurşun isabet eden Sina’dan Feride Seleati Pur isimli kadının görme yetisini kaybettiğini ancak 2 aydır devam eden baskılar nedeniyle bu bilginin paylaşılmadığı öğrenildi.

İranlı Öğrenciler Meclisi, yaptığı bir açıklamayla öğrenci Dunya Ferhadi’nin 7 Aralık 2022 tarihinde Ehwaz Üniversitesi gösterilerinde Besic öğrencileriyle girdiği bir tartışmanın ardından kurşunlanarak öldürüldüğü ve cenazesinin Karun nehrine atıldığını bildirdi.

Protesto gösterileriyle birlikte tutuklama ve gözaltı dalgası da devam ediyor.

Gösterilere İran dışından destekler de devam ediyor. Kanada’da İranlı bir grup, soğuk havaya rağmen bir eylem düzenledi. İran ve Doğu Kurdistan’daki eylemlerin 4’üncü ayını doldurmasıyla birlikte yarın Avrupa’daki İranlı yurttaşların Fransa’nın Strasbourg kentinde bir yürüyüş düzenlemesi planlanıyor.

İranlı aktivistler ‘Jin, Jiyan, Azadî’ isyanının desteklenmesi dışında Avrupa Birliği’nden İran ordusunun göstericilere uyguladığı baskı nedeniyle ‘terörist’ olarak tanınmasını talep edecek.

ÇOĞU KADIN GÖZLERİNDEN VURULDU

İran'a karşı İran ve Doğu Kurdistan’da başlayan isyan, yaklaşık 4 aydır aralıksız devam ediyor. İran'ın göstericilere yönelik saldırıları sırasında mermi veya parçacıkların doğrudan isabet etmesi sonucunda çoğu kadın yüzlerce protestocunun gözleri zarar gördü. Ancak bir destek komitesinin olmaması nedeniyle bazı mağdurlar dijital medya ağları aracılığıyla birbirlerine yardım etmeye çalışıyor.

Bender Ebase kentinden ve hukuk bölümü öğrencisi olan Xezel Renckêş isimli genç kadının hikayesi kısa sürede dijital medya ağlarında yankı buldu. Xezel, 15 Kasım 2022’de rejim güçlerinin doğrudan açtığı ateş sonucu sağ gözünü kaybetti.

Xezel’in yanı sıra Mêrsêd isimli genç kadın da devlet güçlerinin doğrudan ateş etmesi sonucu gözünden yaralanan kişilerden.

Spor eğitmeni olan Mêrsêd, gözünden yaralandığı o anı ve patlamadan duyduğu korkuyu detaylarıyla anlattı.

İran güçlerinin doğrudan ateş etmesi sonucu gözünden yaralanan bir diğer kadın ise Nilufer Axayi idi. Nilufer Axayi, Tahran Hastanesi önünde düzenlenen protesto gösterisinde gözünden yaralandı.
En acı hikayelerden biri ise lise öğrencisi Hêlya Babayi isimli genç bir kadının hikayesi oldu. Hêlya, 26 Ekim 2022’de Tahran’daki bir alışveriş merkezinde devlet güçleri tarafından vuruldu.

Kendini ‘Horasan’ın kızı’ olarak tanıtan İlahe Tewkulyan, İran güçleri tarafından hedef alınarak gözünden yaralanan kadınlardan biri.

İran güçlerinin şiddetine maruz kalan bir diğer kadın Psikolog Rahile, yaralandıktan sonra dijital medya hesabından, “Umutsuzluk içindeki umuda and olsun ki her şey güzel olacak. Gözlerin sesi tüm çığlıklardan daha kuvvetlidir” mesajını verdi.

Bir grup sivil aktivist dijital medya hesaplarından İran Göz Doktorları Sendikası’na zarar görenler için bir komisyon kurma çağrısında bulundu.

New York Times’ta yer alan bir rapora göre İran ve Doğu Kurdistan’daki protesto gösterileri sırasında devlet saldırıları sonucunda gözünden yaralanan birçok kişi görme yetisini kaybetti.