İran ve Rojhilat'ta halk sokakları bırakmıyor

İran ve Rojhilat'ta hükümetin ve pasdarların "bastırdık" açıklamalarına rağmen halk sokakları bırakmıyor. Halk, fırsat bulduğu her yeri eylem alanına dönüştürüyor.

İran ve Rojhilat'ta (Doğu Kürdistan) halkın yolsuzluk, yoksulluk ve rejimin baskıcı politikalarına karşı başlattığı eylemler bu gece de devam etti. Yapılan çağrılar sonrası bu gece de başkent Tahran, İsfahan, Tebriz, Kirmaşan, Merkezi vilayetine bağlı Arak, Kaşan, Tebriz, Qezwîn, Humeynişar, Reşd ve Takistan vileyet ve kentlerinde çok sayıda yurttaş alanlara çıkarak protesto eylemleri düzenledi.

Başkent Tahran'daki eylemlerde, Sedayî Merdûm (Halkın Sesi) sayfasının haberine göre vilayetin doğusunda silah sesleri duyuldu. Zencan'da ise kentin birçok noktasına rejim güçleri konuşlandırılırken, Arak'ta da kaymakamlık binasının kapısı kırıldı.

Tebriz'te de Traktorsazî ile İstiklal futbol takımları arasında oynanan müsabakada, rejim aleyhine sloganlar atıldı. "Merg ber diktator (Diktatörlüğe ölüm" ve "Şerefsizler" sloganları atıldı.

NEDA AXASULTANÎ UNUTULMADI

Müsabaka sonrası taraftarlar dağılmayarak eylemlerini sürdürüyor. Buradaki eylemlerde ise 2009 yılındaki eylemlerde rejim tarafından katledilen Kirmaşanlı kadın eylemci Neda Axasultan unutulmadı. 2009'daki eylemlerde katledilen Kürt öğrenci Neda Axasultan'ı anan eylemciler, "Baharê azadî ye, cihê Neda xalî ye (Özgürlük baharıdır, ama Neda'nın yeri boştur)" sloganları atıldı.

SENDİKALARDAN DESTEK

Diğer yandan farklı çevrelerden eylemlere destekler de devam ediyor. Tahran Otobüsçüler Sendikası ile Şeker Fabrikaları İşçiler Sendikası yaptıkları ortak açıklamayla eylemlere destek verdi. "Canı burnunda halka şiddet uygulamayın" başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yıllarca emeğimizin karşılığını alamadığımızı haykırdık, ama sesimizi duyan, bizi dinleyen olmadı. Eğer gelinen aşamada insanlar mezarlarda uyuyor, karınlarını doyurmak için de çöplüklerin yolunu tutuyor. Yine yıllardır şiddet olmadan çözüm bulmak için çabaladık. İran anayasasında işçilerin haklarını belirlendiği yasalar bile çiğnendi. Yolsuzluk ve adaletsizlik yer yerde taht kurmuş, canı burnunda halkın başvurduğu yöntemler şiddet değildir."

KERÛBÎ'NİN PARTİSİ: ŞİDDETİN SONUÇLARI VAHİM OLUR

İran'da 2010'den beri ev hapsinde olan reformcu siyasetçi Mehdi Kerûbî'nin partisi Milli İtimat Partisi (Hizbî Îtîmadî Milî) de yaptığı yazılı açıklamayla halka yönelik her türlü şiddetten uzak durulması gerektiğini kaydetti. "Şiddetin sonuçları vahim olur" denilen açıklamada rejime de şu tavsiyelerde bulunuldu: "İktidar sahipleri, iyi bilmeliler ki bu ülkedeki her şeyin baş sorumluları onlardır ve buna bir çözüm bulmalılar. Bu sistemin yeniden süzgeçten geçirilmesi gerekir."

İran ve Rojhilat'ta 28 Aralık' 2017'den beri devam eden halk eylemlerde toplam bin 800 kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor.