İran rejimi iki eylemciyi daha işkence ile katletti

İran rejimi, Sinê Zindanı'nda Saro Qehremanî ve Çalus Zindanı'nda ise Alî Puladi isimli gençleri ülkedeki eylemlere katıldıkları gerekçesiyle işkence ile katlettiği bildirildi. Böylece 10 günde zindanlarda işkence ile katledilenlerin sayısı 6'ya çıktı.

İran ve Rojhilat'ta (Doğu Kürdistan) 28 Aralık 2017 tarihinde halkın yoksulluk ve rejimin baskıcı politikalarına karşı başlattığı eylemler sırasında gözaltına alınan eylemcilerden 2'si daha İran zindanlarında katledildi. 

Edinilen bilgilere göre, Rojhilat'taki eylemler sırasında Sinê'de gözaltına alınan Saro Qehremanî (24) isimli Kürt genci zindanda işkenceyle katledildi. Yaklaşık 10 gün önce gözaltına alınan Qehremani, Sinê Zindanı'nda tutuluyordu. İran rejim güçlerinin bugün Qehremani'nin ailesini telefonla arayarak, çocuklarınının cenazesini almalarını istediği aktarıldı. 

Ayrıca İran'ın kuzeyindeki Mazenderan vilayetindeki Çalus Zindanı'ndan da bir ölüm haberi geldi. Bu vilayetteki eylemler sırasında gözaltına alınan 26 yaşındaki Ali Puladi isimli gencin de zindanda işkence ile katledildiği bildirildi. 

İran'da 28 Aralık 2017 tarihinde başlayan ve ülke geneline yayılan eylemlerde resmi rakamlara göre 22 kişi yaşamını yitirmiş, 2 bini aşkın kişi ise gözaltına alınmıştı. 

Gözaltına alınanlara yönelik işkence haberleri son günlerde sıklaşırken, ülkenin farklı kentlerindeki zindanlardan bir bir işkence sonucu yaşanan ölüm haberleri geliyor. Son 10 gün içerisinde 6 kişinin işkence sonucu katledildiği bildirildi. 

Geçtiğimiz günlerde de Tahran'daki Evin Zindanı'nda Sîna Qenberi (23), Erak Zindanı'nda Mihmed Haydari (22) ve Ehwaz'daki Dezful Zindanı'nda ise Mohsen Edelî (26) isimli gençler eylemlere katıldıkları gerekçesiyle işkence ile katledilmişlerdi. 

Diğer yandan İran'ın tanınmış insan hakları savunucularından avukat Nesrîn Stûda ise geçtiğimiz günlerde İran International televizyonuna yaptığı açıklamada iki gencin zindanda işkence sonucu katledildiğini söylemişti.