İran'da gözaltında kaybetmeler arttı

Tahran'daki eylemler sırasında gözaltına alınan Sîna Qemberî isimli gencin Evîn Zindanı'nda katledilmesinin yankısı devam ederken, Arak'ta gözaltına alınan iki gencin daha katledildiği belirtildi. İran rejimi ise gençlerin intihar ettiğini iddia ediyor.

İran'da 28 Aralık 2017 tarihinde halkın yoksulluk ve rejimin baskıcı politikalarına karşı başlattığı eylemler sonrası gözaltına alınan binlerce kişinin üzerindeki işkence, baskı ve katledilme tehlikesi devam ediyor.

Tahran'daki eylemler sırasında gözaltına alınan Sîna Qenberî isimli eylemci 6 Ocak günü Tahran'daki Evîn Cezaevi'nde katledildi. İnsan hakları savunucuları Qenberî'nin işkence sonucu katledildiğini belirtirken, İran rejim yetkilileri ise Qenberi'nin intihar ettiğini iddia ediyor.

Evîn Cezaevi yetkililerinden Mistefa Mihibî, Qenberi'nin tuvalette intihar ettiğini öne sürdü. İran Parlamentosu Tahran Milletvekili Teyebeyî Siyaweşî, dün parlamentoda yaptığı konuşmada, Qenberi'nin intihar ettiğini savundu.

Öte yandan İran'ın Arak kentinde gözaltına alınan Wehîd Heyderi isimli bir genci de Xoy Cezaevi'nde, Muhsin Adilî isimli bir gencin ise 1 Ocak günü gözaltına alındıktan sonra 3 Ocak günü intihar ettiği ettiği iddia edildi. Ancak her iki gencin ölümüne ilişkin net bilgilere ulaşılamadı.

İran'ın tanınmış insan hakları savunucularından avukat Nesrîn Stûda ise İran İnternational kanalına yaptığı açıklamada, her üç gencin de katledildiğini söyledi.