İmret ve Keser, AYBYK yetkilileriyle görüştü

Yerlerine kayyum atanan belediye eş başkanları Leyla İmret ile Veysel Keser, AYBYK yetkilileriyle görüştü.

Olağan oturumlarını gerçekleştirmek için bir araya gelen Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (AYBYK) Başkanı Gudrun Mosler-Törnström, Genel Direktör Philippe Bousoul ve Türkiye raportörleri, yerlerine kayyum atanan Cizre Belediyesi Eş Başkanı Leyla İmret ile İpekyolu Belediyesi Eş Başkanı Veysel Keser'le görüştü.

HDP Avrupa Konseyi Temsilcisi Fayık Yağızay ile AYBYK’nin yeni göreve atanan Türkiye raportörleri, Jakob Wienen ile Yömi Renstom’un da hazır bulunduğu oturumda, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) heyeti, Kongreden beklentilerini dile getirdi.

NELER KONUŞULDU?

Kongre yetkililer, Türkiye’deki gelişmeleri endişe ile takip ettiklerini belirtti. Yetkililer, tutuklu AYBYK Üyesi, Dersim Belediyesi Eş Başkanı Nurhayat Altun ve diğer tutuklu yerel seçilmişler için öngördükleri çalışma ve planlamaya dair bilgi verdi.

Leyla İmret, görüşmeye ilişkin açıklamasında şunları söyledi: "Biz görüşmede genel bilgilendirmeden sonra, Ankara’nın direktifleriyle yakılıp yıkılan ve kayyum atanan şehirlerimizi, belediyelerimizi, tutuklu arkadaşlarımızın genel durumunu, yasal dahi olmak anti-demokratik uygulamaları dile getirdik."

Veysel Keser ise şöyle dedi: "Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Avrupa Yerel Özerklik Şartını kabul etmiş olan Türkiye'nin, kendi sorumluluklarını yerine getirmesi için girişimde bulunma ve tutuklu arkadaşlarımız için dayanışma çağrısı yaptık."

'TAKİPTEYİZ'

Görüşmelerine devam eden DBP ve HDP heyetinin yaptığı açıklamaya göre, Kongre İcra Bürosu ve Denetleme komisyonları da AKP'nin Kürdistan ve Türkiye'deki anti-demokratik uygulamalarını takip ediyor.