İHD üyeleri, hasta tutsak Refik Sünkür için buluştu

İHD üyeleri, hasta tutsak Refik Sünkür'ün tedavisinin engellendiğine dikkat çekti. Eylemde, "Her türlü baskı ve yasaklamaya rağmen hasta mahpusların sesini duyurmaya devam edeceğiz" denildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyeleri, hasta mahpusların durumuna dikkat çekmek için gerçekleştirdiği 'F Oturumu’nun 340’ıncı haftasında hasta tutsak Refik Sünkür için buluştu.

Eylem, İHD İstanbul Şubesi binasının önünde polis ablukası altında yapıldı. “Hasta tutuklu Refik Sünkür serbest bırakılsın” yazılı pankartın açıldığı eylemde, açıklamayı İHD Hapishane Komisyonu Üyesi Mehmet Acettin okudu.

'İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYOR'

Sünkür’ün1995’te gözaltına alınarak tutuklandığını aktaran Acettin, şunları söyledi: “Müebbet hükümlüsü Sünkür, tutuklanmadan önce kolundan yaralıydı. İstanbul/Ümraniye Kapalı Hapishanesinde gerekli tedavi hakkı gasp edilmesinden kaynaklı sol kol dirseğinde 15 santimetrelik bir kemik kaybı oluşmuştur. Koluna iki kez platin takılsa da düzenli kontrolleri yapılmadığı için kangren olma riski nedeniyle platin çıkartılmıştır. Dirseğini açıp kapatamadığından dolayı kolunu kullanamamakta ve ihtiyaçlarını yeterince karşılayamamaktadır. Ümraniye'den sonra Bayrampaşa, Diyarbakır D Tipi, Kocaeli/Gebze ve Kocaeli/Kandıra F Tipi'ne götürülen Refik Sünkür şuan Bolu F Tipi Hapishanesindedir.”

'TEDAVİ HAKKI ENGELLENİYOR'

Sünkür’ün, 2015 yılında göğüs ağrısı nedeniyle hastaneye götürüldüğünü ve kalbine pil takıldığını belirten Acettin, Triküspit yetmezliği teşhisi konulan Sünkür’ün 6 ayda bir mutlaka kontrole götürülmesi gerekirken götürülmediğine dikkat çekti. Bolu’da kalp pil kontrolünü yapan hastane bulunmadığı için Sünkür’ün acilen tam teşekkülü hastanelerin bulunduğu İstanbul’daki bir hapishaneye sevk edilmesi gerekirken bu talebinin de reddedildiğini belirten Acettin, “Sünkür tedavi amaçlı İstanbul hapishanelerine sevkini istemesi üzerine Adalet Bakanlığı Köroğlu Devlet Hastanesinin düzenlemiş olduğu ‘Pil kontrolü Bolu ilinde yapılabilir’ bilgisini içeren kurul raporuna dayandırarak ret yanıtını vermiştir. Oysa aynı hastane daha öncesinde, karar verecek durumları olmadığını ve ancak üniversite hastanesinin rapor verebileceğini söylemiştir” dedi.

'TEDAVİSİ VE SAĞLIĞI İÇİN SERBEST BIRAKILMALI'

Acettin, Sünkür'ün ailesinin verdiği şu bilgileri paylaştı: "Kolunu kullanamadığı için günlük yaşamını idame ettirmede zorlanmakta, kalp rahatsızlığının yanı sıra bel-boyun fıtığı, mide ülseri ve reflü'den kaynaklı çok fazla ağrı, yanma şikâyeti ve mide alt kapakçığının işlevsiz hale gelmesiyle oluşan troid hastalıkları vardır. Şu an diz kapaklarında su toplaması olduğu söylenmiş ancak tedavi konusunda bir şey söylenmemiştir. Gerekli tedavinin yapılması ve sağlığına kavuşması için serbest bırakılmasını talep etmektedir.”

'YASAKLARA RAĞMEN...'

Cumartesi Anneleri'nin ve kendi eylemlerinin engellenmek istenmesine tepki gösteren Acettin, “Her türlü baskı ve yasaklamaya rağmen, siyasal olmanın da ötesinde insani bir görev olarak hasta mahpusların sesini duyurmaya devam ediyoruz; edeceğiz" mesajını verdi.