İHD: Tecrit hemen kaldırılmalı

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, açlık grevlerinin yayıldığına dikkat çekerek, tecridin derhal kaldırılması gerektiğini belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Marmara Bölgesi'nde bulunan cezaevlerinde süren açlık grevleri ile ilgili şube binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantının olduğu salona “Tecrit kaldırılsın! Ölümler olmasın!” pankartı asıldı. 

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu Üyesi Hatice Onaran, Leyla Güven'in direnişine dikkat çekerek, "Güven'le aynı talepler için bugün pek çok hapishanede süresiz açlık grevi eylemini sürdüren mahpus bulunmaktadır. Açlık grevi nedeni olan tecrit, en genel anlamda izole etme, yani yalıtmadır" dedi.

'İMRALI'DA AĞIR, İNSANLIK DIŞI TECRİT VAR'

İmralı'da keyfi bir şekilde ağır tecrit uygulandığını söyleyen Onaran, "İmralı'da derin ve tümüyle keyfi bir şekilde ağır bir tecrit uygulanıyor. Basına da yansıdığı gibi yıllardır avukat ve aile görüşü yaptırılmıyor. Bu tecrit uygulaması hukuk garabeti olduğu kadar insanlık dışıdır" diye konuştu. 

Onaran, "Tecrit kaldırılsın, ölümler olmasın" mesajını verirken, "Açlık grevine devam eden mahpusların, su, şeker, tuz ve hayati önem taşıyan B1 vitamini içeren B vitamin kompleksi ilaç talepleri karşılansın. Açlık grevi yapan mahpuslara uygulanan her türlü saldırıya son verilsin. Bunun için yetkilileri bir an önce adım atmaya çağırıyoruz" diye belirtti.

'AÇLIK GREVİNDEKİ TUTSAKLAR HAK İHLALİ GÖRÜYOR'

Daha sonra konuşan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu Üyesi, Avukat Zeynep Ceren Boztoprak da açlık grevlerine değinerek, "Şu anda Türkiye ve Kürdistan cezaevlerinde sayı 200’ü geçmiş durumda. Marmara’da da sayı yüksek” dedi.

Boztoprak, açlık grevinde olan tutsakların diğer tutsaklardan ayrı yerde tutulduğunu kaydederek, "Bu doğrudan sağlık hakkı ihlalidir. Çünkü onların refakatçiye ihtiyaçları var. Bakıma, kontrole, takibe ve gözleme ihtiyaçları var" diye konuştu. 

Boztoprak, avukatın götürdüğü B vitamininin tutsağa verilmediğini de söyledi.