İHD: Açlık grevindeki tutsakların yaşamı tehlikede!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 20 Nisan'dan beri açlık grevinde olan 4 tutsak için toplandı. Komisyon, tutsakların yaşamlarının tehlikede olduğu uyarısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, İzmir Menemen R Tipi Cezaevi’nde 20 Nisan tarihinden bu yana süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemini sürdüren Ergin Aktaş, Dicle Bozan, Yusuf Bulut ve Ehmedi Xami’nin durumuna dikkat çekti. Şube binasında basın toplantısı düzenleyen Komisyon üyelerinin adına, İHD İstanbul Hapishane Komisyon Üyesi Mehmet Acettin açıklama yaptı.

AĞIR HASTALIKLARI VAR

Tutsakların sağlıklarına ilişkin bilgi veren Acettin, şunları söyledi: “Ergin Aktaş bir eli dirsekten, diğer eli bilekten yok. Ayrıca KOAH hastası, tek başına kalamaz raporlarına rağmen OHAL sonrası tek kişilik hücrede tutulmaktadır. Dicle Bozan, bir bacağı kesik, diğer bacağında ve karın bölgesinde yaralar mevcut. Ayrıca bir yıla yakındır bağırsakları dışarıda, ameliyatla içeri alınması gerekir ancak bir türlü ameliyat edilmiyor. Yusuf Bulut, 1950 doğumlu, ince bağırsak kanseri ve yatağa bağımlı olarak yaşamaktadır. Ehmedi Xami ise, 2000 doğumlu ve felçli, tekerlekli sandalyeye bağımlı olarak yaşamını idame ettirmektedir."

'YAŞAMLARI TEHLİKEDE; TALEPLERİ KARŞILANMALI'

Tutsakların taleplerini sıralayan Acettin, “Ameliyat zamanı gelen arkadaşlarının ameliyatlarının yapılması ve tedavilerinin gerçekleşmesi gerekir. Hapishane koşullarının düzeltilmesi. Uzun zamandır karşılanmayan sevk taleplerinin yerine getirilmesidir. İnsan hakları savunucuları olarak, bu mahpusların geçen her gün sağlık durumları ve yaşam haklarının tehlikeye gireceğinin endişesiyle bir an evvel taleplerinin karşılanmasını istiyoruz" dedi.

'DÜŞMANCA VE ÖZEL UYGULAMA VAR'

Avukat Gülizar Tuncer ise, Menemen R Tipi Cezaevi'nin tutsakların ihtiyaçlarını karşılamadığını, aksine o cezaevindeki hasta tutsakların çok daha zor şartlar altına alındıklarını söyledi. Tuncer, şöyle konuştu: "O cezaevinden çıkıp başka cezaevine sevk edilenler tabiri caizse, kurtuluyorlar. Sistematik işkenceyi, cezalandırmayı bütün devlet organları onaylıyor. 4 ağır hasta mahpusa ilişkin özel bir uygulama söz konusudur. Çünkü dava dosyalarının özeliği gereği, onlara çok açık bir şekilde düşmanca yaklaşılıyor. Onlar da şuan sadece ve sadece insani taleplerle başka bir cezaevine sevk istiyorlar. Süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerinin nedeni budur."