İdlib’te kazan kaynamaya başladı: TC çeteleri birbirine girdi

Türk devleti İdlîb’i gündemden düşürmek amacıyla Minbic’e saldırı için Washington ile Moskova kapılarında mekik dokurken, İdlîb’te garantörlüğünü üstlendiği çeteler birbirine girdi.

Türk devletinin Astana ve Soçi’de garantörlüğünü üstlendiği El Kaide menşeili cihatçı gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.
Cebhet El Nusra öncülüğündeki Heyet Tehrir El Şam (HTŞ) bünyesindeki gruplar dün geceden beri İdlîb’in kuzeydoğusunda Nuredîn Zenki çetelerinin denetimindeki gruplara karşı saldırıya geçti.
Edinilen bilgilere göre, Türk devletinin ilk gözlem noktasını kurduğu Daret El-Izza bölgesinde Nuredîn Zenki tugaylarına karşı harekete geçen HTŞ, Şeyh Berekat dağı ile Taqad köyünü ele geçirdi.
Daret El-Izza yakınlarında şiddetli çatışmalar devam ederken, her iki taraftan da çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtildi, ancak ölü ve yaralı sayısı hakkında net bilgilere ulaşılamadı.

İDLÎB'TE KAZAN KAYNIYOR

Türk devleti daha önce Astana ve Soçi toplantılarında İdlîb’teki grupların garantörlüğünü üstlenmiş ve söz konusu grupları ayrıştıracağı taahhüdünde bulunmuştu.
Rusya’ya verdiği taahhütler hatırlatılan Türk devleti ise, İdlîb’deki durumu gözlerden kaçırmak için Minbic’i gündemde tutmaya çalışıyor.
Öte yandan Rusya ve Suriye savaş uçakları da son dört gündür İdlîb’in güneybatısındaki Cisr El Şuxur kasabası kırsalı ile güneyindeki Morek kırsalında cihatçı gruplara yönelik hava saldırılarına başlamıştı.

İDLÎB’TE HANGİ GRUPLAR BULUNUYOR?

İdlîb’deki silahlı grupların başını El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra çekiyor. Birleşmiş Milletler’in (BM) “terör örgütleri” listesinde yer alan El Nusra, bu listeden çıkmak için daha önce isim değişiklikleri yaptı ve son olarak Heyet Tehrir El Şam (HTŞ) ismini aldı. Ayrıca Temmuz 2016’da El Kaide ile bağlantılarının kalmadığı ve sadece Suriye’de mücadele edeceği yönünde beyanatta bulundu.

HTŞ’nin içinde El Nusra’nın yanı sıra; Ceyşül Sünne, Cundul Aksa, Liwa El Heq, Ceyşül Ehrar, Hurras El-Din ve Ensar El Din gibi onlarca grup bulunuyor.

İdlîb’teki ikinci blokta HTŞ’den ayrılan ve Türkiye destekli Ehrar El Şam ile ittifak kuran Nureddin Zenki yer alıyor. Bunlara başkaca irili ufaklı çok sayıda grubun katılmasıyla Şubat 2018’de “Suriye Ulusal Cephesi” ismiyle yeni blok oluşturuldu. Bu grupların çoğu Fırat Kalkanı’nda yer almıştı. Kentteki üçüncü bir grubu ise, ağırlığını İhvancıların (Müslüman Kardeşler) oluşturduğu Feyleq El Şam, Ceyşül İdlib, Ceyşül Nuxbe, Ceyş El Nasır, birinci ve ikinci sahil tümenleri gibi gruplardan müteşekkil Mayıs 2018’de kurulan “Ulusal Kurtuluş Cephesi” isimli yapı oluşturuyor. Bu grupların birçoğu hem “Fırat Kalkanı”na hem de Efrîn işgaline katılmışlardı. Türkiye, Astana’da verdiği taahhütler gereği, çoğunluğu El Kaide menşeili bu grupları “ılımlılaştırma” taahhüdünde bulunmuştu.

Suriye rejiminin İdlîb operasyonu için düğmeye başlama sinyallerini vermesi üzerine 1 Ağustos günü “Suriye Ulusal Cephesi” ile “Ulusal Kurtuluş Cephesi” grupları, “Ulusal Kurtuluş Cephesi” adı altında birleştiğini duyurdu.

Heyet Tehrir El Şam şimdiye kadar Türkiye tarafından yapılan, ‘kendilerini feshetme ve Ulusal Kurtuluş Cephesi’ne katılma’ önerilerini kabul etmiyor.