Efrîn zeytini İsviçre’nin gündeminde: Türkiye yağmalıyor!

İsviçreli Milletvekili Guhl Bernhard, Türk devletinin Êfrîn zeytinlerini yağlamayarak İspanya’ya taşımasını İsviçre parlamentosunun gündemine taşıdı.

Federal Konseyi zeytin talanına karşı harekete geçmeye çağıran Guhl, Türk devletinin dünyanın gözü önünde uluslararası hukuku ihlal etmeye devam ettiğine vurgu yaptı.

Türk devleti ve ona bağlı çetelerin hem Êfrîn’i işgali hem de Efrin halkına ait olan zeytinlikleri yağmalayarak bundan büyük bir gelir elde etmesine karşı tepkiler gelmeye devam ediyor. İsviçre Burjuva-Demokrat Parti (BD) Ulusal Parlamento Milletvekili Bernhard Guhl konuya ilişkin hem İsviçre ulusal parlamentosuna hem de İsviçre Federal Konseyi’ne cevaplandırmak üzere bir önerge sundu.

‘TÜRK DEVLETİ ZEYTİNLERİ YAĞMALIYOR’

Milletvekili Guhl, “Êfrîn’den çalınan zeytinlerin parası kime gidecek?” başlıklı önergesinde, şunlara dikkat çekti: “Türkiye’nin işgali altındaki Êfrîn’de, zeytinlikler hem Türk güçleri hem de desteklediği milisler tarafından yağmalanıyor. Çalınan zeytinler İspanya’ya satılıyor, satılacak.”

Guhl, önergesinde devamla Federal Konsey ve Ulusal Parlamentodan şu soruların cevabını istedi:

Êfrîn’deki zeytin soygunu ve talanı uluslararası hukuk nezdinde nasıl değerlendirilir?

Federal Konsey bu soyguna karşı harekete geçti mi?

Federal Konsey’in, çalınan bu zeytinlerden gelen on milyonlarca Euro’luk gelirin asıl sahiplerine dağıtılması için ne yapıyor?

‘DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI YAKINDAN TAKİP EDİYOR’

Milletvekili Guhl’ın bu önergesini sözlü şekilde yanıtlayan Federal Konsey, konunun İsviçre Dış İşleri Bakanlığı tarafından yakından takip ettiğini söyledi.

CEVAPLANMASI BEKLENEN AĞIR SORULAR

Bu cevabın ardından Milletvekili Bernhard Guhl konuya ilişkin Ulusal Parlamentoya ikinci bir önerge daha sundu. Önergesinde Federal Konsey’in yakından takip ediliyor cevabını hatırlatan Guhl, “Konuyu yakından takip ettiğini söyleyen Federal Konsey, bu soruların cevaplarını da vermekle yükümlüdür” diyerek cevaplanmasını istediği soruları ise şu şekilde sıraladı:

2018’de Êfrîn’de kaç ton zeytin hasat edildi?

Hasattan sonra bu zeytinler nereye taşındı ve nerede işlendi?

Zeytinler veya bu zeytinlerden elde ürünler hangi ülkelere ihraç edildi?

Êfrîn zeytinlerinden elde edilen gelir ne kadardır ve bu gelirden kimler faydalanmıştır?

Basında çıkan haberlere göre, Türk işgal birlikleri Êfrîn’de çok sayıda zeytin ağacını kesti. Bugüne kadar kaç ağaç kesildi ve bu durum hala devam ediyor mu?

Türkiye 20 Ocak 2018’de Efrîn’i işgal etti ve hala orada. İsviçre neden Türkiye’yi bu işgale son vermesi için zorlamıyor?

Türkiye, Êfrîn’i kendi sınırlarına eklemek için Êfrîn’de bir alt yapı oluşturuyor. İsviçre Êfrîn’in Türk topraklarına eklenmesini engellemek için ne yapıyor?

Erdoğan Suriye Kürtlerine dönük yeni bir saldırı hazırlığı içinde olduğunu söylüyor, İsviçre neden Erdoğan’ı bu konuda ciddi bir şekilde uyarmıyor?

ONLARCA DEFA ÖNERGE VERDİ

Öte yandan, Burjuva-Demokrat Parti (BD) Ulusal Parlamento Milletvekili Bernhard Guhl bu önergelerin dışında ayrınca İsviçre parlamentosuna bugüne kadar Türk devletinin Kürtlere yönelik saldırılarına dikkat çekmek amacıyla onlarca önerge sundu. Parlamentodaki Kürt asıllı milletvekili veya seçimlerde Kürtlerin desteklediği sol partilere ait çoğu milletvekilinin Kürtlere yönelik gelişen saldırılara karşı sessizliği koruduğu bir dönemde, Milletvekili Guhl’ın ısrarla Kürtlere yönelik saldırıları İsviçre’nin gündemine taşıması dikkat çekiyor.