Çocuk katili İranlı eski bakan Almanya’dan kaçtı

Çocuklar dahil çok sayıda kişinin idam kararını veren İran’ın eski Adalet Bakanı’nın ‘tedavi amaçlı’ geldiği Almanya’da hakkındaki şikayetler üzerine ülkeyi terk ettiği duyuruldu.

İran eski Adalet Bakanı Ayatollah Mahmud Haşemi Şahrudi’nin ‘tedavi olmak’ amacıyla Almanya’nın Hannover şehrine geldiğinin ortaya çıkması ardından birçok kurum ve şahıs tarafından savcılığa şikayetlerde bulunulmuştu.

1999-2009 yılları arasında İran adalet sisteminin başındaki isim olan Şahrudi, sonrasında ise Uzmanlar Meclisi başkan yardımcılığına getirilmişti.

Ancak diplomatik pasaportuyla gelen Şahrudi’nin hakkındaki şikayetlerin Federal Savcılık tarafından incelenmeye başlanması ardından aniden Almanya’yı terk ettiği öğrenildi. Hannover’deki bir klinikte olduğu tahmin edilen Şahrudi’nin hakkındaki şikayetler nedeniyle insanlığa karşı suç işlemekten dava açılıp açılmayacağının incelendiği esnada kaçmayı yeğlediği bildiriliyor.

ÇOCUK YAŞTAKİLERE İDAMLARI DAHİ ONAYLADI

10 yıl boyunca başında olduğu ‘adalet’ sisteminin aldığı en insanlık dışı kararları onaylayan Mahmud Haşemi Şahrudi hakkında başta Uluslararası Af Örgütü (Amnety International) olmak üzere birçok kuruluş ve şahıs tarafından şikayetler dile getirilmişti.

Şahrudi’nin 2004 yılında daha önce tecavüze uğrayan ve ‘evliliğini bozduğu’ gerekçesiyle 16 yaşındaki bir kız çocuğuna verilen cezayı onayladığı biliniyor. Şahrudi, yine 2007 yılında ‘eşcinsel ilişki içerisinde olduğu’ gerekçesiyle idam cezası verilen 13 yaşındaki bir çocuğun cezasını onaylamış.

Şahrudi’nin diğer idam cezalarını da onaylamasına rağmen Karlsruhe’daki Federal Savcılık yetkilileri, idam cezasının uluslararası hukukta insan hakları ihlali olarak görülmediğini savunuyorlar.

Şahrudi hakkında dava açılmasını isteyenler arasında birçok İran’lı mülteci ile Alman Yeşiller Partisi milletvekillerinden Volker Beck’in de olduğu verilen bilgiler arasında.

İran’lı eski bakanın Almanya’da olduğunun ortaya çıkması ardından ülkeyi terk etmesinin önlenmesi için bugün (Perşembe) Hamburg Havaalanı’nda bir gösteri de düzenlendi.