‘Çifte vatandaş DAİŞ’lileri alamayız’

İktidar partisi CDU’nun genel başkanı Kramp-Karrenbauer, YPG/QSD’nin sağ yakaladığı DAİŞ’liler içinde çifte vatandaş olanların Alman vatandaşlığının iptal edilmesini ve Almanya’ya alınmamasını istedi.

Almanya, YPG/ QSD güçlerinin DAİŞ çetelerine operasyonlarda sağ yakaladığı Alman vatandaşlarına ilişkin bir çözüm bulmakta zorlanıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine yaptığı “Vatandaşlarınızı alıp yargılayın” çağrısının ardından konu ülkenin gündeminden çıkmazken, başbakan Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) lideri Annegret Kramp-Karrenbauer’den yeni bir öneri geldi.

Federal Adalet Bakanı Katerina Barley’e çağrı yapan CDU lideri, çifte vatandaş olan DAİŞ üyelerinin Alman vatandaşlıklarının iptal edilmesini istedi. Böylesi bir adımın “caydırıcı” olacağını savunan Kramp-Karrenbauer “Bir terör örgütüne katılan çifte pasaportlular, Alman pasaportlarını kaybedeceklerini ve bir daha Almanya’ya gelemeyeceklerini bilmeliler” diye konuştu.

Zaten Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) ve Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) arasında imzalanan koalisyon anlaşmasında yurtdışına gidip her hangi bir terör örgütüne katılan çifte vatandaş hakkına sahip olanların Alman vatandaşlığının iptal edilmesini öngörüyor. Ancak hükümet ortakları konuya ilişkin hazırlanan yasa tasarısı konusunda hem fikir olamamışlardı.

Rojava Kürdistan’ındaki cezaevlerinde tutulan DAİŞ çete üyeleri içinde çifte vatandaşı olanların Almanya’ya gelişinin gündeme gelmesi üzerine hükümetin CDU kanadı elini çabuk tutmuş ve bu konuda bir yasa tasarısı hazırlamıştı. Ancak Adalet Bakanlığı’nın İçişleri Bakanlığı’ndan bulunan tasarıyı alıp son şeklini vermediği belirtiliyor.

Geçtiğimiz yıl başbakan Merkel’in aday olmayacağın açıklaması ardından CDU’nun başına geçen Kramp-Karrenbauer’in bu çağrısına SPD’li Adalet Bakan Barley’in nasıl bir yanıt vereceği bilinmiyor.

TÜRK KÖKENLİ DAİŞ’LİLERİN İŞİ ZOR!

Kramp-Karrenbauer’in talep ettiği yasanın kabul edilmesi en çok Almanya’dan DAİŞ çetelerine katılan Türk-Alman çifte vatandaşı olan Türk kökenlileri etkileyecek. Almanya'dan Suriye ve Irak'a gidip DAİŞ çetelerine en az bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Alman resmi organlarının “Radikal İslamcı” olarak adlandırdığı bu kişilerin yüzde 35’i Alman vatandaşı, yüzde 27’si ise çifte vatandaş statüsüne sahip olan kişilerdi.

Alman vatandaşlığı yanında başka bir ülkenin vatandaşlığına sahip olanlar içeresinde yüzde 21 oranıyla Türk vatandaşları ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada ise Fas vatandaşları bulunuyor. Ayrıca DAİŞ’e Almanya’dan katılan göçmen kökenliler arasında Türk vatandaşları ilk sıradaydı. İktidar partisi CDU cephesinin hazırladığı yasa tasarısı kabul edilirse Türk vatandaşı DAİŞ’liler Almanya’ya alınmayacak.

YPG’nin elinde ne kadar Türk kökenli Alman vatandaşı DAİŞ’linin bulunduğu bilinmiyor. Ancak toplamda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 200’den fazla Alman vatandaşından söz ediliyor. Önceki gün DAİŞ’li Almanların durumuna ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Heiko Maas, DAİŞ’lilerin yerinde Alman diplomatları tarafından tespit edilmesi halinde bunların Almanya’ya getirilebileceğini ima etmişti.

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz Şubat ayında “ABD Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı ortaklarından, Suriye’de yakaladığı 800’ü aşkın IŞİD savaşçısını yargı önüne çıkarmak için geri almasını istiyor. Başka alternatif yok, zira onları serbest bırakmaya zorlanırız” çağrısında bulunmuştu.

Şimdiye kadar YPG/ QSD’nin Rojava Kürdistanı ile Suriye’nin kuzeyinde yaptıkları operasyonlarda sağ yakalanan DAİŞ’li vatandaşı bulunan Almanya, İngiltere ve Danimarka Trump’un talebine olumsuz yanıt vermişti. Bir kesim Alman siyasetçi ve uzman ABD’nin El Kaide üyeleri için Guatanamo’da kurduğu tarzda bir hapishanenin Avrupa’da da DAİŞ’liler için inşa edilmesini önermişti.