9 EYLÜL GÜNDEMİ

9 Eylül Haber Merkezi gündemi

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık ve güvenliği için düzenlenen eylemler takip edilecek.

-Kuzey Suriye’de DAİŞ’e karşı gerçekleştirilen operasyon ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

-Türkiye ve Almanya’da son bir haftada Suriyeli mültecilere karşı nefret söylemleri ve eylemleri artıyor. Almanya’da ve Avrupa’da mültecilerle dayanışmalar da örgütlenirken Türkiye’de henüz böylesi kitlesel bir oluşum yok…

-90'lı yıllarda Amed'in Lice ilçesine bağlı Cumarê (Kabakaya) köyünde yaşayan Saliha Bulut, gözaltında 5 yakınının kaybedildiğini anlatarak, "Bin yıl da yaşarsam, bu devletin bize yaptığı zulüm aklımdan çıkmayacaktır" dedi.

-Amed'de kalan son zanaatkarlardan Ömer Usta, tam 41 senedir kunduracılık yapıyor. Her şeyin ve herkesin makineleşmesinden şikayetçi, emekle kazanmayı salık veriyor.

-Çok sayıda kurum ve şahsiyet Türk devletinin Dersim’deki ormanları ateşe vermesini protesto etmek amacıyla 10 Eylül günü Federal Parlamento önünde basın açıklaması düzenleyecek.

-İskandivaya Kürt Kültür Festivali'nin 22.'ncisi  İsveç'in başkenti Stockholm'deki Solna Salonu'nda İsveç'in değişik yerleşim biriminden Kürdistanlılar ve dostlarının katılımla düzenlendi.

-Chemnitz kentinde yabancılara yönelik ırkçı saldırılar sırasında çekilen video görüntülerinin sahte olabileceğini söyleyen iç istihbaratın başkanı Maaßen, ırkçıların yeni ‘kahramanı’ oldu. Muhalefetin istifasını istediği Maaßen için ırkçı parti AfD dayanışma çağrısı yaparken, başbakan Merkel sessiz.