GÖRÜNTÜLÜ

78'liler: 'Hayır' cephesinde saf tutalım

Tek adam rejimine karşı "Hayır" diyeceklerini söyleyen 78'liler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Gani Alkan, "12 Eylül döneminde bize Kürtçe yasaktı. Şu an ise Türkiye’de Kürtlükle birlikte her şey yasak" dedi.

Devrimci mücadelenin hareketli jenerasyonunu biraraya getiren ve 22 kentte örgütlü 78'liler Derneği, tek adam rejimini getirecek referanduma "Hayır" demeye hazırlanıyor. 80 darbesi sonrası askeri vesayetin mağduru olan 78’liler, darbe anayasasının güncellenmiş hali olan 16 Nisan'daki referanduma kesin bir dille karşı çıkıyor. Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Gani Alkan, neden "Hayır" dediklerini ajansımıza anlattı. 

'O DÖNEM KÜRTÇE, ŞU AN HERŞEY YASAK'

Devrimci kuşak olarak bir çok darbeye de tanıklık ettiklerini söyleyen Alkan, hep olağanüstü hal ve sıkıyönetimlerde yaşadıkları değerlendirmesi yaptı. Şu an Türkiye’de yürürlükte olan darbe anayasasının bile yüzde 80 - 90 arası oranda oy alarak kabul edildiğine değinen Alkan, bu gün o dönemdeki korku imparatorluğuyla anayasanın yapılmak istendiğini söyledi. Türkiye şuan yaşanan sürecin 80 darbe sürecini geçtiğini vurgulayan Alkan, “Darbe döneminde bile bu kadar toplu gözaltı ve tutuklama olmadı. KHK ve OHAL ile tüm ilçeyi gözaltına alıyor. 12 Eylül döneminde bize Kürtçe yasaktı. Şu an ise Türkiye’de Kürtlükle birlikte her şey yasak. Referanduma sunulan anayasada halkların çıkarı yoktur. Ülkeyi felakete sürükleyen anayasaya biz 78’liler olarak 'Hayır' diyeceğiz" ifadelerini kullandı.  

'EVET ÇIKARSA KAOS VE SAVAŞ ARTACAK'

Alkan, neden "Hayır" dediklerini şu sözlerle sıraladı: “Bu değişiklik, OHAL döneminde yürürlüğe koydukları KHK’lerin hayata geçirilmesidir. 18 maddelik anayasanın ne getireceği açık ve nettir. Tek adam, tek kişidir. Demokrat bir seçim görünümünde tek kişiye yetki verilme biçimidir. İstediği şekilde bu yetkiyi kullanma hakkı vardı. OHAL’in yasayla hayat bulmuş halidir. Şuan bile yasanın etkilerini görmeye başladık. Referandum çalışmaları birileri için serbest birileri için ise her şey yasak. İki cephe olmasına rağmen 'Hayır' cephesi her gün saldırıya uğramaktır. Şu görülüyor ki anayasada eğer 'Evet' çıkarsa kaos ve savaş alıp başını gidecektir.”

'BU GÜÇ REFERANDUMDA ORTAYA ÇIKACAK'

Demokratik bir seçim olması halinde "Hayır"ın açık ara birinci olacağı değerlendirmesi yapan Alkan, bu cephenin Türkiye’nin geleceğini düşünen, kaygıları olan kesim olduğunu dile getirdi. Referanduma sayılı günler kala bir çok yerde "sokağa çıkma yasakları" ve sandıkların taşınma kararının alınmasından kaygı duyduklarını aktaran Alkan, “Sosyal medya üzerinde yaptıkları paylaşımlardan bile binlerce kişi tutuklandı, hakkında dava açıldı. Şuan ifade özgürlüğünün olmadığı bir koşulda referanduma gidilmesi bizi kuşkulandırıyor. Vekillerin tutuklu bulunduğu bir durumda halka gözdağı verilmek isteniyor. Şuan herkese ‘Hepiniz tutuklanırsınız’ demeye getiriyor. Öyle de yapıyor. 1 Kasım’da da ‘Savaş çıkar’ diye kendine oy istedi AKP, şimdi de aynı taktiği uygulayarak, ‘Hayır’ diyenlerin terörist ya da potansiyel suçlu gösterme çabası içinde. Türkiye’de AKP’ye 'dur' diyecek büyük bir güç var. Bu güç referandumda ortaya çıkacak" dedi.

'HAYIR CEPHESİNDE SAF TUTALIM' 

Referanduma kadar “Hayır” için çalışacaklarını belirten Alkan, “Bütün çalışanlarımızla topluma ve gelecek nesile karşı olan sorumluluğumuz gereği referandumda 'Hayır' çıkması için çalışmaya başladık. Aktif olarak 'Hayır' cephesinin sokakta, çarşıda kentin her alanında en aktif çalışanı olacağız. Türkiye’nin tüm bölgelerinde çalışmalarımıza başladık" diyerek, herkesi 'Hayır' cephesinde saf tutmaya çağırdı.