6 EKİM GÜNDEMİ

5 Ekim Haber Merkezi gündemi

*HDP Amed Milletvekili Garo Paylan, yeni yasama dönminde partilerinin Meclis'te ne yapacağını ve Meclis'in ne kendileri için ne anlama geldiğini değerlendirerek, Meclis her şey değildir, sadece bir araçtır. Biz, hem Meclis'te hem de sokakta bu mücadeleyi büyüteceğiz” dedi.

*MİT’in Almanya’daki faaliyetlerine ilişkin Sol Parti’nin soru önerisini yanıtlayan Merkel hükümeti, 2018 yılında 13 soruşturmanın açıldığını bildirdi. Ancak hükümet ‘devlet sırrı’ diyerek soruşturmaların ayrıntılarını vermedi.

*Almanya'nın Frankfurt kentinde bu Cumartesi günü Uluslararası Kadın Konferansı düzenlenecek. Konferansta, "21. yüzyılı nasıl kadınların yüzyılına çevirebiliriz? Kendimizi gelir dağılımı haksızlığından cinsiyetçi ve faşist saldırılara karşı nasıl savunabiliriz? Birlikte sorunları nasıl tartışıp, kararlaştırıp pratik haline getirebilir, nasıl beraber ilerleyebiliriz?" konuları ele alınacak.

*Koçerlik, gerilla ve onurlu yaşam tercihi : Koçer kültürünü şehrin göbeğinde yaşatma çabası içerisinde olan Hediye anayı asıl farklı ve çekici kılan otoriter kişiliği, ülkesine ve kültürüne olan bağlılığıydı…

*Medyası demokrasiye zarar veren ülke Türkiye: Tüm dünya genelinde medya ciddi bir kriz içerisinde. İnternetin yarattığı şok dalgası, bilginin DNA’sını değiştirdi. Bu tespit, yeni medya uzmanı Florence Renard’a ait. Aralık 2010’da Les Echos gazetesindeki bir yazısında, “Bilginin DNA’sı değişti, gazetecilerin de DNA’sını değiştirmek gerekiyor” diye yazıyordu...

*Türkiye’nin tehditlerine rağmen Amerikan ExxonMobil şirketi, Kıbrıs çevresindeki doğal gaz arama ve çıkarma faaliyetlerini sürdürmekte kararlı.

*Aylardır Çin’e karşı gümrük vergileri yoluyla ticari bir savaş yürüten ABD’nin bu ülkeyle dış ticaretindeki açık büyümeye devam ederken, dış ticaret açığının üçte ikisi halen Çin kaynaklı.

*2015’teki Paris saldırıları ardından Fransa’da başlatılan sınır kontrolleri, Avrupa’nın diğer birçok ülkesinde olduğu gibi "terör saldırılarının halen ihtimal dahilinde" olduğu gerekçesiyle uzatılıyor.

*Fransa’da son yıllarda giderek daha fazla tehlikeli boyutlarda örgütlenen ırkçılar şimdi de Akdeniz’deki mültecilere yardımcı olan insani yardım kuruluşlarına saldırdı.

*Kedilerin fare avcılığı üzerinde yapılan yeni bir araştırma, ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Bir fare kolonisine bırakılan yabani kedilerin, düşünüldüğü gibi farelerin azalmasına yol açan bir sonuç almadıkları görüldü.