45 basın örgütünden gazeteci Türfent için kampanya

Dört yılı aşkın bir süredir rehin tutulan gazeteci Nedim Türfent’in serbest bırakılması için uluslararası bir kampanya başlatıldı.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) ve Uluslararası PEN’in de aralarında olduğu 45 basın örgütü, Türfent’in cezaevinde geçirdiği 1500 güne dikkat çekmek için ortak bir imza kampanyası başlattı.

Türfent’in cezaevinde geçirdiği süre 21 Haziran itibariyle 1500 günü buldu. İmzacılar, gazetecinin dört yılı aşkın bir süredir gazeteciliği icra etmekten mahrum bırakıldığını belirterek, Türfent’in adil yargılanma hakkının hiçe sayıldığı tepkisinde bulundu.

Kampanya metninde gazeteci yargılamaları ve özellikle Kürt medyasına karşı devam eden baskıların, Kürt toplumunun sorunlarını haberleştiren gazeteciler için büyük bir caydırıcı etki yarattığı ifade edildi.

ULUSLARARASI PEN: KOŞULSUZ SALIVERİLMELİ

Kampanya metninde imzacıların görüşlerine de yer verildi. Uluslararası PEN Tutuklu Yazarlar Komitesi Başkanı Salil Tripathi, “Nedim Türfent en başta hiç tutuklanmamalıydı, ancak bugün bu büyük adaletsizliğin gölgesinde parmaklıklar ardındaki 1500. gününe vurgu yapıyoruz. Nedim besbelli bir gazeteci olarak işini yaptığı için tutuklu ve koşulsuz ve ertelenmeden salıverilmeli” dedi.

IPI: ADALETSİZLİĞE SON VERİLMELİ

IPI Direktör Yardımcısı Scott Griffen, “Nedim Türfent, ‘gazetecilik suçundan’ tam 1500 gündür tutuklu. Tüm bu süreç boyunca taciz, hedef gösterme, tehdide maruz kaldı ve özgürlüğünden mahrum bırakıldı. Türkiye bu adaletsizliğe bir son vererek Nedim ve işini yaptığı için tutuklanan tüm diğer gazetecileri derhal serbest bırakmalı” ifadelerini kullandı.

MLSA: NEDİM’İN HİKAYESİ KÜRT GAZETECİLERİN HİKAYESİDİR

MLSA Eş Direktörü ve Türfent’in savunmasını üstlenen avukat Veysel Ok, şunları belirtti: “Nedim Türfent, Kürt toplumunun uğradığı baskıyı haberleştirdiği ve bunu görünür kıldığı için işkence edilerek gözaltına alındı ve tutuklandı. Onlarca tanık, baskı ile aleyhinde ifade verdi. Bu tanıklar, duruşmalarda işkence altında ifadelerini verdiklerini ifade ettiler fakat mahkeme buna rağmen tanıkların işkence altında verdiği ifadeleri dikkate alarak Nedim’e 8 yıl 9 ay yıl ceza verdi. Nedim, yaptığı haber nedeniyle ödüllendirilmesi gerekirken 1500 gündür cezaevinde tutuluyor. Bizim AİHM’e çağrımız, Nedim’in davasını öncelikli şekilde incelenmesi ve hak ihlali kararı verilmesi yönünde. Türkiye hükümetinin ise bu haksızlığı, hukuksuzluğu derhal ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Nedim’in hikâyesi Türkiye’deki Kürt gazetecilerin hikâyesidir. Bu anlamda Türkiye’deki Kürt gazeteciler için çok geniş bir dayanışmanın örülmesini bekliyoruz.”

İmzacı basın örgütleri şöyle: Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Uluslararası PEN, Article 19, Articolo 21, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Basın Araştırmaları Derneği / Press In Arrest, Danish PEN, DİSK Basın-İş, English PEN, Freedom House, French PEN, Georgia PEN, German PEN, Icelandic PEN, Independent Chinese PEN Centre, Index on Censorship, Kurdish PEN, Lithuanian PEN, Moscow PEN, New Zealand Society of Authors Te Puni Kaituhi o Aotearoa (PEN NZ) Inc, Norwegian PEN, Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT), PEN America, PEN Belgium/Flanders, PEN Center for German Language Writers Abroad, PEN Eritrea, PEN Netherlands, PEN Nicaragua, PEN Québec, PEN Suisse Romand, PEN Turkey, PEN Ukraine, Punto24 Bağımsız Gazetecilik Derneği (P24), Romanian PEN, San Miguel de Allende PEN, Scottish PEN, South East Europe Media Organisation (SEEMO), St Petersburg PEN, Swedish PEN, Swiss-German PEN, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Uganda PEN, Wales PEN Cymru, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği.

Kampanya linki için tıklayın

Türfent’in MLSA tarafından yayımlanan şiir kitabına ulaşmak için tıklayın