Türk devletinin katlettiği isimler için adalet arayışı

Amed, Êlih ve İzmir’deki kayıp yakınları, Türk devleti tarafından kaçırılıp katledilenler için adalet arayışını sürdürdü.

KAYIP YAKINLARI

İHD Amed Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 789’uncu haftasında Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Eyleme kayıp yakınları, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile hak savunucuları katıldı.

Kayıp yakınları, bu hafta Amed’in Pasur (Kulp) ilçesinde Türk devlet güçlerince 18 Mart 1994’te gözaltında kaybedilen Mirza Ateş’in akıbetini sordu.
Açıklama öncesi konuşan İHD Amed Şube Başkanı Ercan Yılmaz, 11 kişinin katledildiği Kulp Davası’nın zaman aşımı gerekçesiyle düşürülmesine tepki gösterdi.
Mirza Ateş’in hikayesini İHD Amed Şube Kayıp Komisyonu Üyesi Fırat Akdeniz okudu.

 
ÊLIH
Êlih’te kayıp yakınları ve İHD şubesi üyeleri, eylemlerinin 625’inci haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı. Eyleme Tevgera Jinên Azad (TJA), Barış Anneleri Meclisi, Emek ve Demokrasi Platformu, DEM Parti, DBP, ÖHD, Êlih Barosu yöneticileri ile kayıp yakınları katıldı.
Bu haftaki eylemde 1998 yılının Nisan ayında Êlih’te kaybedilen İzzet Seven’in akıbeti soruldu. Kayıp hikâyesi İHD Şube Yöneticisi Sinan İslam Gegin tarafından okundu.

 
İZMİR
İHD İzmir Şubesi de 2 haftada bir düzenlediği "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemini Konak'taki eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Eyleme Barış Anneleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü'nün yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Bu haftaki açıklamada, 21 Mart 1995'te gözaltına alındıktan sonra katledilen Hasan Ocak'ın hikayesi okundu. Açıklamanın Kürtçesini Zafer İncin, Türkçesini Caner Canlı okudu.