3 hasta tutsak için eylem: Durumları ağır, acilen tahliye edilmeliler

3 kentte yapılan eylemlerde, hasta tutsaklar Yıldırım Demir, Mehmet Güvel ve Abdullah Zoraslan’ın durumlarına dikkat çekildi, hasta tutsakların acilen bırakılması gerektiği vurgulandı.

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 501’inci hafta basın açıklamasını İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binası önünde gerçekleştirdi. İHD yönetici ve üyelerinin de katıldığı eylemdeki açıklamayı İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen yaptı. Açıklamada, Bolu F Tipi Cezaevinde tutulan 28 yıllık tutsak Yıldırım Demir’in durumu aktarıldı.
Demir’in felç kalma riskinin olduğunu belirten Nuray Çevirmen, "Acilen tahliye edilmeli" dedi.


İZMİR
İHD İzmir Şubesi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla düzenlediği eylemin 288’incisini Konak'taki Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, İzmir Kırıklar YGC Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki Mehmet Güvel’in sağlık sorunlarına dikkat çekildi.
Açıklamanın Kürtçesini İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Zilan Gümüş, Türkçesini İHD İzmir şube yöneticisi Ahmet Çiçek okudu.
Açıklamada, Güvel'in 6 Şubat 2024’te İstanbul’da Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Hastanesi’nde kanser tedavisi görürken gözaltına alındığı, tedavisinin yarım kaldığı belirtildi, "Acilen bırakılmalı" mesajı verildi.


İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenlediği 'F Oturması'nın 629’uncusunu şube binası önünde gerçekleştirdi.
Bu haftaki eylemde Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan ve kalp, böbrek ve yüksek tansiyon hastası olan Abdullah Zoraslan’ın durumuna dikkat çekildi.

Basın açıklamasını İHD Cezaevi Komisyon üyesi Meryem Bars okudu. Meryem Bars, yüksek tansiyon, kalp, böbrek yetmezliği, akciğer ve mesane gibi sağlık sorunları yaşayan tutsak Abdullah Zoraslan’ın yüzde 85’i alınan kalın bağırsakları ile yaşamını sürdürmeye çalıştığını, acilen bırakılması gerektiğini söyledi.