21 yıldır yasaklı Kato Dağı'ndan barış mesajı
21 yıldır yasaklı Kato Dağı'ndan barış mesajı
21 yıldır yasaklı Kato Dağı'ndan barış mesajı
21 yıl aradan sonra halka açılan Kato Dağı’nda birincisi düzenlenen Kato Barış ve Kültür Festivali’nde konuşan BDP Milletvekili Adil Zozani, Kato’dan barış mesajı verdiklerini belirterek, “umut ediyoruz ki bu mesaj Türkiye'de ve Ortadoğu'da duyulur. Bu sürece, Kürt halklarının demokratik haklarına ve barışa sahip çıkın diyoruz" dedi.
Son 30 yıllık süreçte şiddetli çatışmalara sahne olan Kato Dağı zirvesindeki Çeleceng Yaylası'nda birincisi düzenlenen Kato Doğa Barış ve Kültür Festivali’ne binlerce kişi katıldı. Festivalde BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna, BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Hakkari Belediye Başkan Vekili Bülent Armut, BDP il ve ilçe yöneticileri, Roboskili anneler, STK temsilcileri de yerini aldı.
Festivale katılan Roboskili anneler festival alanına gelişte büyük bir ilgiyle karşılandı. Alan sarı, yeşil, kırmızı flamalarla süslenirken, Kato dağı eteklerine de PKK ve KCK bayrakları asıldı. Yine festival alanı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve farklı tarihlerde çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren gerillaların fotoğrafları ile donatıldı.
Açılış konuşmasını yapan Cilo Doğa Derneği Başkanı Halit Soydan, dünya barışının bölge barışına bağlı olduğunu belirterek, "1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Cilo Doğa Derneği olarak yıllardır hep çatışmalara ve ölümlere sahne olan Kato Dağı'nda Anadolu halklarına barış çağrısı yapmak ve bu barışa destek olmak için buradan barışı haykıracağız. Bunun için anlamlı bir tarihte anlamlı bir mekandan Kürtler olarak barış yanlısı olduğumuzu kanıtlamak ve bunun için sonuna kadar mücadele edeceğimizi belirtmek için buradayız" dedi.
Ardından kitleye hitap eden Adil Zozani, Kato Dağı eteklerinden bütün Türkiye ve Ortadoğu halklarına barışı haykırdıklarını belirterek, "Biz burada barış mesajını vermek için toplandık. Umut ediyoruz ki, bugün buradan verilecek barış mesajları, Türkiye'de de Ortadoğu'da da duyulur. Ankara'dan da duyulmuş olur. Kürt halkı, kültürü için, özgürlüğü için, dili için silaha sarılmış ise Kürt halkının evlatları bu dağlarda kanını akıtmışsa, silaha sevdalı olduğu için değil, bizlere başka seçenek bırakılmadığı için böyledir. Kürt halkının evlatlarına demokratik haklar verilmediği için Kürt halkının evlatları, kendi halkının geleceği, tarihi, dili ve kültürü için silahlı mücadele başlatmak zorunda kalmıştır. Bugün burada Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın Diyarbakır Newrozu'nda verdiği barış mesajı için bu festivali gerçekleştirmiş bulunuyoruz" dedi.
Başbakan Erdoğan'a seslenen Zozani, "Eğer Sayın Başbakan, AKP hükümeti bu sürecin selametle gitmesini arzuluyorsa, Kürt sorununu demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözmek istiyorsa, bu mesajı almak zorundadır. Bu halk ne diyor. Diyor ki, kimse bizim tarihimizi yazmasın. Kendi tarihimizi kendimiz yazmak istiyoruz. Bundan daha doğal, daha meşru bir talep olabilir mi? Elbette ki olamaz. Bugün dört parça Kürdistan'ın birleştiği Hakkari coğrafyasında, hem bütün Kürdistan halklarına, hem de bütün Ortadoğu halklarına şu mesajı veriyoruz. Biz Kürt halkı olarak Ortadoğu'da, Anadolu'da ve Mezopotamya'da halklarla birlikte kardeşçe yaşamak istiyoruz. Halkımıza çağrımız şudur; mücadele bizi zafere taşıyacaktır. Özgürlük kapısından adım attıracaktır bu mücadele bize. Sayın Başbakan diyor ki, 'Kürt dilinin resmi dil olmasını asla ve asla kabul etmeyiz.' Bir şey söylemek lazım. Hadi oradan demek lazım. Sen kim oluyorsun da bu halkın dilini yasaklayacaksın? Yasakladılar da ne oldu?" dedi.
Zozani, çatışmalarda yaşamını yitiren asker ailelerine şu mesajı verdi: "Evet 40 yıllık savaş oldu. Binlerce gencin kanı bu toprağa aktı. Yozgat'tan gelen gencin, Kayseri'den gelen askerin, Tekirdağ'dan gelen askerin kanı bu toprağa aktı. Bu süreç daha fazla gençlerin kanının akmaması için başlatılan bir süreçtir. Bu sürece, Kürt halklarının demokratik haklarına ve barışa sahip çıkın diyoruz. Hükümetin bu yobaz ve faşizan söylemlerine daha fazla prim vermeyin. Hakkari'deki yurttaşların huzuru, Kayseri'deki insanların huzuru demektir. Eğer bu dağlarda savaş çıkıyorsa buna dur deyin. Eğer barış oluyorsa buna destek sunun. Bu süreç ancak böyle mutfağımızdaki ekmeği büyütür. Çok şükür 8 aydır bu dağlarda kan akmıyor ve biz hükümeti bu sürecin devamı için vereceği mesajı bekliyoruz. Her şey hükümetin söyleyeceği söze ve atacağı adımlara bağlıdır. Kürt halkının bundan sonra yapacağı bir şey kalmamıştır, kaybedeceği bir şey de kalmamıştır."
Konuşmaların ardından araştırmacı, yazar ve yayıncı Ragıp Zarakolu ve İhsan Çölemerik'in katılımı ile "Ortadoğu ve barış" konulu panelle festivale devam edildi. Festivalde İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ile Akil İnsanlar Komisyonu Karadeniz Heyeti üyesi Yakup Levent Korkut da "Ortadoğu'da barış" konulu panelde konuşmacı olarak yer aldı.
Festival, gece tutulacak olan barış nöbeti, barış konulu sinevizyon, Hakkari ve Şırnak tarafından karşılıklı meşalelerin yakılması ile sürecek. Gece boyunca yapılacak etkinliklerin yanı sıra müzisyenler Kadir Çat, Yunus Agiri, Mesut Gever, Xezal, Koma Sorxwîn ve Hozan Arif müzik dinletilerinde bulunacak.