14 EKİM GÜNDEMİ

14 Ekim Haber Merkezi gündemi

*Nobel Barış Ödülü'nün Êzidî Kürt kadını Nadia Murad’a verilmesiyle birlikte Êzidîlere dönük yapılan katliamlar tekrardan dünya gündemine geldi.

*Siyasi soykırım saldırılarını değerlendiren HDP vekili Necdet İpekyüz, "Kazanımlarımızı kriminalize etmek için saldırıyorlar. Ama bu saldırılar halkımızın direncini pekiştiriyor" dedi.

*Hakkari’de yayla ve mera yasağı nedeniyle köylerin içinde beslenmek zorunda kalınan hayvanlarda hem verimlilik düştü hem de yüzlercesi telef oldu.

*"Osmanen Germania"nın (Almanyalı Osmanlılar) Erdoğan rejimine bağlı çalıştığı kanıtlanmasına rağmen Stuttgart’ta yargılanan çetenin 8 üye ve yöneticisi için sadece adli suçlardan hapis cezası talep edildi.

*Yunanistan’ın kuzeyinde göçmenleri taşıyan bir aracın, kamyonla kafa kafaya çarpışması sonucu, 11 kişi yanarak can verdi.

*Fransa genelinde iklim için 80 dolayında yürüyüş düzenlendi. Paris’teki yürüyüşe 14 bin 500 bin kişi katıldı.

*ABD’nin Chicago kentinde binlerce kadın, Trump’ın “kadın karşıtı” politikalarına karşı sokaklara çıkarak, halkı Kasım ayındaki seçimlerde Trump’a karşı oylarını kullanmaya çağırdı.

*Almanya’da gözler Bayern Eyaleti’nde bu Pazar günü yapılacak seçimlere çevrildi. Eyaleti 60 yıldır yöneten CSU’nun tek başına iktidar olmama ihtimali yüksek, Sol Parti’nin de sürpriz yaparak yüzde 5 barajını geçmesi mümkün.

*Tarih öncesi insan türü Neandertallerin hastaları ve yaralıları tedavi ettiği, hamile kadınların yardımına koştuğu belirlendi.