12 EKİM GÜNDEMİ

12 Ekim Haber Merkezi gündemi

*HDP vekili Meral Beştaş, siyasetçilere ve gazetecilere dönük operasyonlarla iktidarlarını sürdürmeyi  ve halka biat ettirmeyi amaçlayan AKP’nin başarılı olamayacağının altını çizdi.    

*Devletin, 2011’deki depremin yerle bir ettiği Erciş’e en büyük hizmeti, emniyet müdürlüğü binası ve yeni cezaevi oldu.

*Van’da HDP ve KESK Üyelerini darp ederek gözaltına alan polisler,  “Başkanlık sisteminin verdiği yetkiye dayanarak” saldırıda bulunduklarını itiraf etti.

*İspanya'da iktidardaki Sosyalist Parti ile sol muhalefet partisi Podemos'un sağladığı uzlaşıyla asgari ücretin en az yüzde 20 oranında arttırılması hedefleniyor.

*İspanya’nın geniş özerkliğe sahip Katalonya Bölge Parlamentosu, merkezi hükümeti monarşik sitemi lağvetmeye çağıran bir karar tasarısını onayladı.

*Yüz binlerce işsizin asgari geçim yardımlarında yapılan kesintilerin tepki çektiği Almanya'da, işverenlere on milyarlarca vergi ve prim indirimi öngörülüyor.

*Tunus’ta ırkçılığı yasaklayan bir yasa onaylandı. Tunuslu siyahlar “tarihi bir yasa” diyerek memnuniyetlerini ifade etti. Tunus, bu yasa ile Arap dünyasında bir ilke imza attı.

*Washington Eyaleti Yüksek Mahkemesi, idam cezasının “keyfi” ve “ırkçı” bir şekilde uygulandığına hükmederek, anayasaya aykırı buldu.

*Jeremiah Zagar’ın ilk kurmaca filmi ’We The Animals/Biz Hayvanlar’, odağına 10 yaşındaki Jonah’ı alan bir büyüme ve aile filmi.

*Dünya genelinde 235 milyon kişi Fransızca konuşuyor. Bunların yüzde 59’u Afrika kıtasında bulunuyor. 2050’de bu sayının 700 milyona çıkması tahmin ediliyor.

*Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2012 yılından bu yana kutlanan 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü vesilesiyle açıklanan rakamlar, halen yüzlerce milyon çocuğun okula gidemediğini veya çok küçük yaşta çalıştırıldığını gösteriyor.