106 kuruluştan 'Kürt kimliði tanınsın' kampanyasına tam destek

106 kuruluştan 'Kürt kimliði tanınsın' kampanyasına tam destek

Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) öncülüðünde 40 Kürt, Türk ve diðer göçmen örgütlerinin başlattıðı "Kürt Kimliði Tanınsın" kampanyasına destek veren kuruluşların sayısı 106'a ulaştı. Alman Federal Meclis ise 15 Ekim'de "Kürt kimliði tanınsın" talebine ilişkin oturum yapılacaðını resmen duyurdu.

Almanya'da 1-15 Eylül 2011 tarihleri arasında "Kürt kimliði tanınsın" adlı dilekçe formlarında toplanan 50 binden fazla imza, bu ülkede nüfusu 1 milyonu aşan Kürt için kritik bir öneme sahipti. Toplanan Federal Meclis'in Dilekçe Komisyonu'na teslim edilmiş, imzalar iki hafta gibi kısa sürede toplandıðı için komisyonu, kampanyada Kürtlerin dile getirdiði talepler için özel oturum yapılmasına karar vermişti.

Federal Meclis ise Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM)'nun öncülüðünde başlatılan kampanyanın görüşüleceðini resmen duyurdu. Meclisin resmi internet sitesinde yapılan duyuruda 15 Ekim günü saat 12.00'de başlayacak oturumda iki farklı talebin yanı sıra "Almanya Kürt kimliðini tanımalı" talebinin de görüşüleceði belirtildi.

Hükümet partileri CDU/CSU ve FDP'nin yanı sıra mecliste grubu bulunan SPD, Yeşiller ve Sol Partili milletvekillerin katılacaðı oturum, meclisin televizyon kanalında canlı olarak yayınlanacak. YEK-KOM temsilcisinin yapacaðı açılış konuşmasıyla başlayacak oturumda Merkel'in başbakanlıðındaki kabineden de 4 bakanın hazır olması bekleniyor.

EYALET KOMÝTELERÝ KURULUYOR

15 Ekim'e haftalar kala kampanyayı başlatan kuruluşlar da hazırlıklarını hızlandırıyor. Şimdiye kadar Hamburg, Berlin, Aşaðı Saksonya, Bremen ve Kuzey Ren Vestifalya (NRW) eyaletlerinde Kürdistan'ın 4 parçasından ve farklı görüşlerdeki Kürt ile diðer göçmen dernekleri bir araya gelerek 15 Ekim için hazırlık komiteleri kurdular.

Önümüzdeki günlerde Almanya'nın güneyindeki eyaletlerin benzer çalışmalar başlatacaðı öðrenilirken, eyalet komiteleri Federal Meclis'in Dilekçe Komisyonu Başkanına mektuplar göndererek kampanyaya tam destek verdiklerini bildiriyorlar. Şu ana kadar Hamburg 22, Berlin'den 21, Aşaðı Saksonya'dan 24 ve Bremen'den 11 kuruluş komitelerde yer aldı.

Ýlk başta 40 kuruşun başlattıðı kampanyaya destek veren kuruluşun sayısı ise 106'ya ulaştı. Fakat kampanya yetkilileri, 15 Ekim'e kadar hedeflerinin 200 olduðuna dikkat çekiyor. Türk, Asuri, Ezedi, Alevi gibi deðişik göçmen gruplardan kuruluşlar ile spor kulüpleri, camiler, kadın dernekleri, uyum merkezlerinin destek verdiði kampanyada şu 12 talep dile getiriliyor:

1- Kürt göçmenler ayrı bir göçmen grubu olarak tanınmalı ve diðer göçmen gruplarıyla eşit görülmelidir.

2- Gerek Kürtlerin Alman toplumuna entegrasyonunu teşvik etmek ve gerekse de Türkiye’de Kürt sorununun çözümünü desteklemek için, PKK yasaðı ve bu baðlamda süren Kürt örgütlerine yönelik yasaklar kaldırılmalı ve baskılara son verilmelidir.

3- Kürt göçmenlere, mültecilerine ve özelde kadınlara yönelik Kürt dilinde danışmanlık ve destek hizmetleri verilmeli ve Kürtçe bilgilendirme materyali çıkarılmalıdır.

4- Kürtçe anadil dersleri tüm eyaletlerde yaygınlaştırılmalıdır.

5- Kürtlerin geldikleri ülkelerin resmi makamları onaylamasa bile, Kürt isimlerin verilmesi kabul edilmelidir.

6- Kamuya ait radyo vb yayınların yabancı dilde yayınlarında Kürtler eşit muamele görmelidir.

7- Newroz günü UNESCO'nun 23. Şubat 2010 tarihli kararı doðrultusunda tatil günü olarak kabul edilmelidir.

8- Entegrasyon için Federal Danışma Konseyi’ne Kürt temsilciler de alınmalıdır.

9- Özyardım teşvik edilmeli, siyasal ve kültürel bilgiler Kürtçe ana dilde yayınlanmalıdır.

10- Siyasal olarak aktiv olan Kürtlerin sınır dışı edilmesine ve ilticası kabul edilmiş olan Kürtlerin dosyalarının yeniden açılmasına son verilmelidir.

11- Federal hükümet, Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümü için daha fazla çaba göstermelidir.

12- Kürtler farklı dinsel inançlara sahiptir. Hıristiyanlık, Ezidilik, Alevilik ve Ýslam. Bundan dolayı Dinlerin Diyaloðu Ýçin Çalışma Grubuna dahil edilmelidirler.