10 işçinin canı 60 bin lira

Torunlar Center inşaatından hayatını kaybeden işçilere karşılık mahkeme sanıklara 60 bin lira ceza verdi. Davada tutuklu kimse kalmazken Torunlar İnşaat hakkında ise takipsizlik sürüyor.

İstanbul Mecidiyeköy’deki Torunlar Center inşaatında asansörün düşmesiyle iş cinayetinde can veren 10 işçi hakkında bugün karar duruşması görüldü.  Davada 16 sanık beraat ederken 9 sanık, 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Verilen hapis cezası 24 ay eşit taksitle ödenecek şekilde 60 bin 800'er lira para cezasına çevrildi.

ANF’ye konuşan ailelerin avukatı Yıldız İmrek kararın kabul edilemez olduğunu söyleyerek mahkeme heyetinin savcılık mütalaasından bile daha skandal bir karara imza attığını ifade etti: “Savcılık da sadece bir kısım sanığa ceza istemişti fakat mahkemenin verdiği karar hem iddianameyi hem savcılığın mütalaasını da aşarak basit taksirle ceza vermiş oldu. Basit bir trafik kazasında verilebilecek bir karar bu.”

10 İŞÇİ İÇİN 60 BİN LİRA CEZA

Dava dosyasındaki bütün delillerin ve tüm işçilerin ifadelerinin Torunlar İnşaat’ta iş güvenliği koşullarının hiçbir şekilde uygulanmadığını ortaya koyduğunu belirten İmrek verilen karar karşısında şunları söyledi: “Bu cinayet göz göre göre geldi ve kaza değildi. Biz davanın başından itibaren olası kasıtla cezalandırılması gerektiğini söylemiştik. Aynı zamanda davanın başında işveren olan Torunlar’a yönelik takipsizlik kararı verilmişti. Bu takipsizlik kararına da itiraz etmiştik itirazımız kabul edilmediği için onlarla ilgili başvurumuz Anayasa Mahkemesi’nde. Ama bugün verilen ceza 10 işçinin canına 60 bin lira cezaya 24 ay eşit taksitle ödenmesi gibi hem hukuki hem vicdani hem de toplumsal açıdan asla kabul edilemeyecek bir karardır. Bu kararla işçilerin ailelerinin acısıyla ve topumla alay edilmiştir açıkça. İş cinayetlerinde cezasızlık pratiği her zaman vardır ama böylesi bir karara biz bile şaşırdık.”

DAVA GİDERİ BİLE 80 BİN LİRA

Türkiye’deki birçok iş cinayeti davasında bir cezasızlık sistemi olduğu için iş cinayetleri önlenemediğini de sözlerine ekleyen Avukat Yıldız İmrek “2017’de 2 binin üzerinde işçi bu cinayetlerde yaşamını yitirdi bunun 436’sı inşaat iş kolunda. İnşaat sektörü en çok işçi yaşamına mal olan alanlardan birisi. İktidarı da ekonomik büyümeyi üzerinden şekillendirdiği bir alan. Hem iktidarım hem de yargının iş cinayetlerine daha da fazla yol vermesi önünü açması anlamına geliyor bu karar” dedi.

Yargılama giderinin 80 bin lira hükmedilirken 10 işçinin ölümü için takdir edilen cezanın ise 60 bin olduğunu kaydeden İmrek şunları ifade etti: “Böylesi kamuoyunun takip ettiği bir davada bu kararın çıkması sarsıcı. Bir kıyaslama yapmak gerekirse örneğin bir trafik kazasında birden çok insan yaşamını yitirirse orada basit taksirle hüküm kurulduğunda bile üst sınırdan ceza tayin ediliyor. Bu da hapis cezası oluyor ve para cezasına çevrilmiyor.”

TORUNLAR KİMDİR?

İş cinayetinin yaşandığı Torunlar Yapı ise gıda ile girdiği iş hayatına 1977’de kurulduğu günden bu yana sermaye ve iş kollarını genişletti. 77’den 2004’e kadar Ankara ve Bursa’da birkaç plaza ve AVM projesi yapan şirket 2012’de Paşabahçe eski Tekel İçki Fabrikası’nın arsasını satın aldı. Eski Ali Sami Yen stadyumu arsası üzerinde “Torun Center” projesinin inşaatına başlayan şirket sermayesini ikiye katladı. Mülksüzleştirme Ağlarının yaptığı tabloya göre şirket 2012-2014 yılları arasında özellikle birçok kamu ihalesinde de bulundu. Torunlar GYO’da asıl ilgi çeken detay ise kurucusu Aziz Torun’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la aynı İmam Hatip Lisesi’ne gitmiş olması. 10 işçinin hayatını kaybettiği davada Torunlar İnşaat hakkında tüm itirazlara rağmen ise takipsizlik kararı verildi. Karar şu an Anayasa Mahkemesi’nde.