1 OCAK GÜNDEM

1 Ocak Haber Merkezi gündemi...

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık ve güvenliği için düzenlenen eylemler takip edilecek.

-Kuzey Suriye’de DAİŞ’e karşı gerçekleştirilen operasyon ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

-2018 yılında gerillanın yaptığı eylemlerle işgalciliğe geçit vermediğini belirten Halk Savunma Merkez Karargah Komutanlarından Amed Malazgirt, 2019 yılının da büyük bir savaş yılı olacağını ve bu yılın da kazananının gerilla olacağını söyledi.

-Kürtlerin yıllardır sürdürdükleri mücadele ile umut ve güç kaynağı haline geldiğini söyleyen KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, bundan dolayı tüm saldırılara karşı Kürtlerin kendi güçlerine dayanmaları gerektiğini belirtti. 

-Türk devleti, İdlib'e olası bir operasyonu gündemden düşürmek için gözleri Minbic'a çevirmeye çalışırken, Minbic'te ise halklar, Türk devletinin fitne peşinde olduğunu belirterek, işgali kabul etmeyeceklerini vurguluyor.

-2018 yılında dünya genelinde silahlanma yarışı dur durak bilmeksizin devam etti. ABD, İngiltere, Almanya ve Rusya başta olmak üzere Batı dünyası özellikle Ortadoğu ülkelerini silaha boğarken, yaşanan savaşlarda her gün yüzlerce insan yaşamını yitiriyor.

-2018 son yılarda Türkiye-Almanya arasında artan gerginlik ve krizlerin unutulduğu, her iki tarafın sık sık dile getirdiği ‘yeni bir sayfanın’ açıldığı yıl olarak tarihe geçti.

-Gağand Bayramı da Mezopotamya’nın bu ritüellerinden biri. Şimdilerde Dersim’de yaşatılmaya devam eden bu gelenek gün geçtikçe unutuluyor ama bir yandan da yaşatılmaya çalışılıyor. Yönetmenliğini Umur Hozatlı’nın yaptığı “Gağand/ Khalek’in Ölümü” belgeseli de Aralık’ın son haftası başlayan bazı yerlerde Ocak’ın ilk haftasına kadar süren bu bayramı anlatıyor.

-Türkiye 2018 yılında 2002 yılından beri en büyük ekonomik krizini yaşadı. AKP hükümeti krize neden olan gelişmeleri spekülatif, fiyatlandırmaları da abartılı olarak nitelendirse de ekonominin yapısal olarak çok zayıf olduğu tüm çıplaklığıyla açığa çıktı. Bu yapısal sorunların daha büyük krizleri ortaya çıkarabileceği düşünülüyor.