Zarif: ABD ile savaş olmayacak çünkü...

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD ile bir çatışma ihtimalini dışladı.

ABD İle İran arasındaki ilişkiler giderek kötüleşirken, Körfez’de de askeri hareketlilik arttı.

İrna haber ajansına göre İran Dışişleri Bakanı Zarif, Çin’e yaptığı ziyaret sırasında “Savaş olmayacak çünkü biz istemiyoruz ve çünkü bölgede kimse İran'ın karşısına çıkma fikrine ya da yanılsamasına sahip değil” dedi.

Hafta sonu Birleşik Arap Emirlikleri açıklarında dört gemiye yapılan sabotaj eylemleri ardından ABD ile İran arasındaki gerilim daha da tırmandı. Dronlarla yapılan eylemleri Yemenli Şii Husiler üstlenmişti. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ise İran’ı suçluyor

Irak’taki 5.200 Amerikan askeri de alarma geçirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Bağdat ve Hewlêr’deki diplomatik personelin bir kısmını da çağırdı.

6 Mayıs günü ABD, bölgeye uçak gemisi Abraham Lincoln ve savaş uçakları göndererek, İran’ın her an saldırıda bulunma hazırlığında olduğunu iddia etti. Tahran ise bu suçlamayı “psikolojik savaş” olarak değerlendirdi.

Cuma günü İran Devrim Muhafızları ile ilişkili subay Muhammed Salih Cokar, Parlamentoda yaptığı açıklamada “Kısa menzilli füzelerimiz bile Körfez’deki Amerikan savaş gemilerine ulaşabilir” dedi.

İran Genelkurmay Başkanı Abdulrahim Musavi, “Eğer düşman bir hesap hatası veya stratejik hata yaparsa, buna pişman olacak” diye tehdit etti.