Yemen’de koleraya karşı OHAL ilan edildi

Yemen’in kolera vakalarının artması üzerine başkent Sana’daki yetkililer olağanüstü hal ilan etti ve uluslararası yardıma çağırdı.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, Pazar günü yaptığı açıklamada savaşın vurduğu bu ülkede iki hafta içerisinde 115 kişinin koleradan öldüğünü duyurmuştu.

Şii Husilerin denetimindeki bölgenin Sağlık Bakanlığı, kolera vakalarının alışıldık ortalamanın üstüne çıktığını belirterek, başkentteki sağlık sisteminin bu felaketi karşılayacak kapasitede olmadığını kaydetti.

Sana makamları, salgını durdurmak için uluslararası örgütlere çağrıda bulundu. Birleşmiş Milletler’e göre Sana’da sadece birkaç sağlık merkezinin halen operasyonel olduğunu, nüfusun üçte ikisinin temiz suya dahi erişemediğini bildirdi.

Saba haber ajansına göre 27 Nisan ile 13 Mayıs tarihleri arasında başkent Sana ve diğer bölgelerde 8.595 şüpheli kolera vakası tespit edildi. Laboratuvarda doğrulanan kolera vakalarının sayısı mevcut durumda 213 olarak ifade edildi.

Yemen’deki hastalıklar, savaşın doğrudan sonuçlarından biri olarak ortaya çıktı. Yemen’de Mart 2015’de Suudi Arabistan’ın öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun müdahalesinden sonra kriz ağırlaştı. Arap Koalisyonu, Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi’yi destekliyor. Şii Husi milisler ise eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih ve İran’dan destek görüyor.

Mart 2015’ten bu yana Yemen’de 10 bini aşkın kişi öldü, 44 bin 500’den fazlası yaralandı. BM’ye göre 19 milyon kişi, diğer bir ifadeyle nüfusun yüzde 60’ı beslenme güvenliğinin olmadığı koşullarda yaşıyor.