Yemen’de kolera: İki haftada 115 ölü

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, savaşın vurduğu Yemen’de iki hafta içerisinde 115 kişinin koleradan öldüğünü açıkladı.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi operasyon müdürü Dominik Stillhart, başkent Sana’da düzenlediği basın toplantısında “Ağır bir kolera krizi ile karşı karşıyayız” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerini aktaran Stillhart, 27 Nisan ile 13 Mayıs arasındaki iki hafta içerisinde 115 kişinin koleradan hayatını kaybettiğini söyledi. Stillhart, aynı süre içerisinde 14 bölgede 8.500’ü aşkın kolera vakası tespit ettiklerini belirtti.

Savaşa rağmen halen çalışabilen sağlık merkezlerinin kolera semptomları taşıyanlarla dolup taştığını ifade eden Kızıl Haç Komitesi yetkilisi, “Bir yatakta 40’a varan hasta var” dedi.  Yetkili, “Bazı hastalar bahçede veya otomobillerde bekletiliyor” diye ekledi.

Arap Yarımadası’nın yoksul ve savaş halindeki ülkesi Yemen’de, 2016 yılında da kolera salgını yaşanmıştı. Dünya Sağlık Örgütü, Yemen’i Suriye, Güney Sudan, Nijerya ve Irak ile en büyük acil insani kriz ülkelerinden biri olarak ilan etmişti.

Yemen’deki hastalıklar, savaşın doğrudan sonuçlarından biri olarak ortaya çıktı. Yemen’de Mart 2015’de Suudi Arabistan’ın öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun müdahalesinden sonra kriz ağırlaştı. Arap Koalisyonu, Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi’yi destekliyor. Şii Husi milisler ise eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih ve İran’dan destek görüyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Mart 2015’ten bu yana Yemen’de 8 bini aşkın kişi öldü, 44 bin 500’den fazlası yaralandı.  BM’ye göre 19 milyon kişi, diğer bir ifadeyle nüfusun yüzde 60’ı beslenme güvenliğinin olmadığı koşullarda yaşıyor.