Washington ve Stockholm arasında savunma işbirliği anlaşması

ABD ve İsveç, Stockholm'ün NATO'ya katılmayı beklediği bir dönemde, askeri bağlarını güçlendirmek ve ikili tatbikatlar yapılmasını sağlamak üzere ilk savunma işbirliği anlaşmasını imzaladıklarını duyurdu.

Pentagon'dan yapılan açıklamada ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in İsveçli mevkidaşı Pal Jonson ile anlaşmayı imzaladığı belirtildi.

Pentagon, savunma anlaşmasının "ABD askeri personelinin yasal statüsü, konuşlanma alanlarına erişim" ve "askeri teçhizatın önceden konumlandırılması" dahil olmak üzere "ABD kuvvetlerinin İsveç'te faaliyet göstermesine izin veren koşulları" belirleyeceği belirtildi.

Aynı kaynağa göre, iki yetkili "Rusya'nın geniş çaplı ve yasadışı işgali karşısında Ukrayna'ya güçlü desteğin sürdürülmesinin önemi konusunda mutabık kaldı."

Şubat 2022'de başlayan Ukrayna savaşı, tarihsel olarak “tarafsız” olan Finlandiya ve İsveç'te endişeye neden oldu. Bunun sonucunda her iki ülke Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) katılmayı talep etti.

Helsinki nisan ayında ittifaka katılmayı başarırken, Stockholm’un üyeliğinin Türkiye ve Macaristan onaylanması bekleniyor.