Washington’a göre İran’da bini aşkın eylemci öldürüldü

ABD’li üst düzey bir yetkili, İran güvenlik güçlerinin Kasım ayı ortasında benzin zammına karşı isyan sırasında bini aşkın eylemciyi öldürmüş olabileceğini belirtti.

ABD’nin İran Özel Elçisi Brian Hook, Dışişleri Bakanlığı binasında düzenlediği basın toplantısında, “Gerçekler İran sınırlarının dışına çıkmasıyla birlikte, öyle görülüyor ki rejim eylemlerin başından beri bini aşkın İran vatandaşını öldürmüş olabilir” dedi.

Öldürülenler arasında en az 10 çocuğun da olduğunu belirten elçi, “Binlerce İranlı da yaralandı” dedi.

İran’daki protesto hareketi, 15 Kasım’da benzin fiyatının yüzde 300 arttırılmasından hemen sonra başlamış ve yaklaşık 200 kente yayılmıştı.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre en az 208 kişi hayatını kaybetti. Örgüt, ancak gerçek rakamların daha yüksek olduğunu belirtiyor. Tahran yönetimi verilen bilançoları yalanlarken, şimdiye kadar herhangi bir bilanço da vermedi. Sadece eylemlerin başında 5 kişinin öldüğü, bunun 4’ünün güvenlik gücü mensubu olduğunu iddia etmişti. İran İçişleri Bakanlığı’na göre eylemlere 200 bin kişi katıldı.

İran dini lideri Ali Hamaney, eylemleri “komplo” olarak tanımlarken, “sürgündeki muhalifler ve İran’ın temel rakipleri olan ABD, İsrail ve Suudi Arabistan’ın desteğindeki “serseriler” tarafından eylemlerin gerçekleştirildiğini savunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada İran’da durumun “korkunç” olduğunu belirterek, “Çok sayıda kişiyi öldürüyorlar, kendi vatandaşı binlerce kişiyi tutukluyorlar” dedi.

İranlı muhalif örgüt Halkın Mücahitleri kaynaklarına göre, eylemler 189 kente yayıldı ve bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Halkın Mücahitleri, hayatını kaybedenlerden 320’sinin isimlerini de yayınladı.