Venezuela’da protestolara emekli ve yaşlılar da katıldı

Güney Amerika ülkesi Venezuela’da sağ muhalefetin örgütlediği protesto mitingleri devam ederken, sağlık alanındaki politikalara karşı emekliler de sokağa indi.

Ekonomik kriz nedeniyle birçok temel ihtiyaç malzemesinin dahi alınamadığı ve enflasyon oranlarının yüzde 700’leri bulacağı beklenen Venezuela’da sosyalist Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya tepkiler dinmiyor.

Son olarak çocuk ölümlerinin 2015-2016 döneminde yüzde 30 arttığının açıklanması ardından Sağlık Bakanı Antonieta Caporados görevden alınmıştı.

Kriz ve sağlık alanında yaşananlar nedeniyle başkent Caracas’da toplanan sağlık emekçileri ve emekli bireyler protesto gösterileri düzenledi. Sağ muhalefet ittifakı MUD tarafından yapılan çağrıyla eylem düzenleyen emekliler, insan hakları ihlallerini gözlemlemekle görevli kuruma kadar yürüdü.

Protesto gösterilerine karşı Nicolas Maduro ise dün başkentte emekli ve bakıma muhtaç yaşlıların katıldığı bir toplantı düzenledi.

BEBEK VE KADIN ÖLÜMLERİNDE CİDDİ ARTIŞ YAŞANDI

Venezuela’da 1 Nisan’da başlatılan ve günlük olarak düzenlenen protesto eylemlerinde şimdiye kadar 38 kişi yaşamını yitirdi. Petrol fiyatlarının aşırı düzeyde düşmesi ardından ciddi ekonomik krizin yaşandığı ülkede sorumluluğun Nicolas Maduro’da olduğunu savunan sağcı muhalif partiler, bizzat protesto çağrıları yapıyor.

Perşembe günü yayınlanan son verilerde, 2015 yılında 1 yaşına kadar bebeklerdeki ölümlerin 8 bin 812 olduğu, bu sayının 2016’da 11 bin 466’ya ulaştığı açıklanmıştı. Bebek ölümlerinde septisemi, zatürre, prematürite ve solunum yolu hastalıkları ilk sıralarda geliyor.

Aynı dönemde anne ölümlerinde yüzde 66’ya yakın bir artışın yaşandığı ortaya konmuştu. Buna göre, hamilelik veya doğum esnasında 756 kadın hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, geçtiğimiz yıl 240 bin kişinin sıtmaya yakalandığı ve bunun 2015’e oranla yüzde 76 artışa tekabül ettiği duyurulmuştu.