Venezuela’da ordu Maduro’dan yana olduğunu ilan etti

Venezuela’da sağ muhalefetin ekonomik krizi gerekçe göstererek istifasını istediği Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya ülkedeki önemli bir güç olarak görülen ordudan destek açıklaması geldi.

Yarın sağ muhalefetin büyük bir protesto gösterisine hazırlandığı Venezuela’da başkent Caracas’da yapılan bir gösteride konuşan Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Vladimir Padrino, Maduro’ya bağlı olduklarını söyledi.

Başkan Maduro’nun da katıldığı ve binlerce sivil milisin katıldığı törende konuşan Padrino, ‘silahlı kuvvetlerin Başkan Maduro’ya şartsız bağlı’ oldukları mesajını verdi. Padrino, eski Başkan Hugo Chavez’e olan ‘bağlılıklarını’ vurguladığı konuşmasında, Maduro’nun da bu çizginin temsilcisi olduğunu belirtti.

Törende konuşan Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise, kendisinin 2013 yılında yaşamını yitiren Hugo Chavez’e olan bağlılığının bugün de ordunun kendisine bağlılığını sağladığını savundu.

2014 yılından bu yana petrol fiyatlarında yaşanan büyük düşüş, ekonomisi petrol ihracatına dayanan Venezuela’da ekonomik krizi tetiklemişti. Parlamentoda çoğunluğu elinde tutan sağ partiler krizden sorumlu tuttukları Maduro’nun istifasını talep ediyor.

Muhalefetin yarın ‘tüm gösterilerin anası’ olacağını savundukları gösteri öncesinde Nicolas Maduro tarafından alınan kararla, ordu birlikleri ülke genelinde görevlendirilecek.

Venezuela Silahlı Kuvvetleri yaklaşık 165 bin asker mevcudiyetine sahipken, 500 bine yakın sivil milis gücü de bulunuyor. 1999-2013 arasında ülkeyi yöneten sosyalist lider Hugo Chavez döneminde ordunun siyasetteki rolü de belirli bir düzeyde artmıştı. Halen Maduro hükümetindeki 32 bakanlıktan 11’i ya askerler ya da eski askerler tarafından yönetiliyor.