Ukrayna savaşında son durum

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaş giderek derinleşirken, savaşın bilançosu da ağırlaşıyor.

Ukrayna savaşı 24 Şubat’ta başladı. Birçok kent bölge Rusya’nın eline geçerken, birçoğu da kuşatma altında bulunuyor.

MARİOPUL İÇİN ÜLTİMATOM

Stratejik liman kenti Mariopul’u kuşatma altına alan Rusya, kentin teslim olmasını istedi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Rusya’nın ültimatomuna yanıt vererek, Ukrayna’nın “silah bırakmayacağını ve kenti terk etmeyeceğini” belirtti.

Mariopul yetkilileri, Rus güçleri geçen hafta binlerce kişiyi Rusya’ya doğru zorla tahliye etmekle suçladı.

KİEV’DE BOMBARDIMAN

Başken Kiev’e yönelik bombardıman da sürüyor. Kent merkezindeki bir alışveriş merkezi pazar günü bombalandı. En az 6 kişinin öldüğü bildirildi.

HİPERSONİK FÜZE KULLANILDI

Rusya, ayrıca hafta sonu iki kez hipersonik füze kullandı. Pazar günü yapılan ikinci saldırıda, Ukrayna ordusuna yakıt rezervi sağladığı belirtilen bir noktanın bombalandığı bildirildi.

BİLANÇO

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne göre 19 Mart itibariyle savaşta en az 902 sivil öldü, 1459’u yaralandı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Filippo Grandi, pazar günü yaptığı açıklamada “yıkıcı” savaş nedeniyle 10 milyon kişinin evlerinden kaçmak zorunda kaldığını açıkladı.

ODESSA RUS HÜCUMUNA HAZIRLANIYOR

Ülkenin üçüncü büyük kenti Odessa da Rus ordusunun hücumuna hazırlanıyor.  Kent merkezi tamamen barikatlanmış durumda. Opera binası ve müzelerin etrafı kum torbaları ile mevzi haline getirilmiş.  

BİDEN POLONYA’YA GİDECEK

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna savaşını görüşme üzere Cuma günü Polonya’ya giderek mevkidaşı Andrzej Duda ile bir araya gelecek. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre bu ziyaret, Biden’in Belçika’ya giderek NATO, G7 ve AB yöneticileri ile görüşmesinden sonra gerçekleşecek.