Ukrayna savaşı kızışıyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın büyük bir saldırıya hazırlandığını iddia etti. Rusya, AB yöneticileri ve parlamenterlerine yaptırım uyguladı.

24 Şubat’ta başlayan Ukrayna savaşı derinleşiyor. Sahada çatışmalar şiddetlenirken, küresel yansımaları da giderek daha yakıcı hale geliyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın “büyük saldırılarda” bulunmak için ülkenin doğusunda konumlandığını belirtti.

Rusya geçen hafta yaptığı açıklamada Kiev ve Çernihiv’deki askeri faaliyetlerini azaltacağını ve vuruş gücünü kuzeyden doğudaki Donetsk ve Luhansk bölgelerine kaydıracağını duyurmuştu.

Zelenskiy bunun “taktik” olduğunu savunuyor. Ukrayna cumhurbaşkanı, “Onları alt ettiğimiz bölgelerden, çok önemli olan diğerlerine odaklanmak için uzaklaştıklarını biliyoruz… bizim için zor olabilir” dedi. Zelenskiy, özellikle ülkenin doğusundaki durumun “çok zor” olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı, "Donbass ve Mariupol'da, Harkiv yönünde, Rus ordusu güçlü saldırılar beklentisiyle güçleniyor" dedi.

PENTAGON’DAN UZUN SÜRELİ ÇATIŞMA HESABI

Pentagon’un üst düzey bir yetkilisi Rusya’nın Donbass bölgesinde savaş çabalarını yoğunlaştırmasının, “uzun süreli” bir çatışmaya işaret ettiğini belirtti. Amerikalı yetkiliye göre Rus güçlerinin kuzeyde Çernobil’den çekilmeleri ve Kiev’yin kuzey batısındaki Gostomel askeri havaalanını terk etmesi,       “yeniden konumlanmayı” ifade ediyor.

UKRAYNA YAKINDA HAVA SAHASINI KORUYABİLECEK!

Ukrayna’nın Japonya Büyükelçisi Sergiy Korsunkiy, ülkesinin yakında Rus saldırılarına karşı hava sahasını koruyabilecek kapasiteye ulaşacağını belirtti. Korsunkiy, ABD ve İngiltere’den “süper modern” askeri ekipmanlar beklediklerini açıkladı. Büyükelçi, “Seyir füzeleri attıklarında onları önlememiz gerekiyor. Bu nedenle bu süper modern silahlara ihtiyacımız var” dedi.

UKRAYNA RUS PETROL DEPOSUNA MI SALDIRDI?

Bir Rus yetkili Ukrayna’nın bu cuma günü Rusya’nın batısındaki Belgorod kentinde bulunan bir “petrol deposuna” helikopterli saldırı düzenlediğini bildirdi. İki helikopterle düzenlendiği belirtilen saldırı nedeniyle depoda yangın çıktığı ifade edildi.

AB, ÇİN’İ İKNA ETMEYE ÇALIŞIYOR

Bu arada Avrupa Birliği, Çin’i Moskova’ya yardım etmekten vazgeçirmeye çalışıyor. Bu amaçla bu cuma günü bir videokonferans öngörülüyor.

GAZ ENDİŞESİ BÜYÜYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cuma gününden itibaren doğal gaz ödemelerinin Rubble ile yapılmasını uygulamaya koydu. Rubble ile ödeme yapmayı reddeden Almanya ve Fransa, Rus gazının durma ihtimaline karşı hazırlık yapmaya başladı.

Öte yandan Batılı yaptırımlara karşı Rusya’dan da bir yaptırım daha geldi. Rusya Avrupalı yöneticiler ve Avrupa parlamenterlerinin çoğuna karşı yaptırım kararı aldı. Yaptırım uygulanan kişiler artık Rusya’ya giremeyecek.  Rusya Mart ortasında ABD Başkanı Joe Biden’a karşı da benzer bir yaptırım kararı almıştı.