Tutuklular ve sürgünler Katalan hükümetinde

Katalonya’nın yeni başkanı Quim Torra, bölge hükümetine tutuklu eski bakanlar ile sürgündeki iki eski bakanı dahil etti.

Özerk bölgenin başkanı Quim Torra, yayınladığı bir kararname ile yeni hükümet üyelerini ilan etti. Yeni hükümete Madrid yönetiminin hapsettiği eski bakanlar ile sürgüne yolladığı iki eski bakan da dahil edildi.

27 Ekim bağımsızlık ilanından bu yana Katalonya’yı vesayet altına alan merkezi hükümetin, yeni bölgesel hükümet oluşumunu engelleyebileceği belirtiliyor.

Katalonya’daki bağımsızlık referandumu, Madrid’in tüm baskılarına rağmen 1 Ekim’de gerçekleşmiş ve bağımsızlık talebi ezici bir çoğunlukla kazanmıştı.

Quim Torra, cezaevindeki bağımsızlık yanlısı Jordi Turull’u Dışişleri Bakanı yaparken, diğer tutuklu eski bakan Josep Rull bölgeler bakanlığı görevine getirildi.

Belçika’da sürgünde olan Lluís Puig i Gordi ve Toni Comín ise sırasıyla Kültür Bakanı ve Sağlık Bakanı oldu.

Hükümette yer alanlar arasında özellikle siyasi tercihler de dikkat çekti. Ekonomi ve Finans Bakanlığı görevine, Bağımsızlıkçı Cumhuriyetçi Sol Parti’nin Başkan Yardımcısı Pere Aragones getirildi. Aragones, mevcut durumda tutuklu olan Oriol Junqueras’ın yerine geçecek. Hükümetin Şirketler Bakanı ve sözcüsü Elsa Artadi oldu.

Belçika’dan bir Tweet ile yeni hükümeti kutlayan eski Başkan Carles Puigdemont, “Modern, açık ve Avrupai bir toplumun hizmetindeki modern bir ülke için modern bir hükümet” dedi