Türkiye-Rusya-İran zirvesi 16 Eylül’de

Rusya, Türkiye ve İran devlet başkanları Suriye’ye ilişkin 16 Eylül’de Ankara’da bir araya gelecekler.

Türk Dışişleri Bakanı İbrahim Kalın, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ve İran ile Ankara’da üçlü bir zirveyi ağırlayacağını belirti.

Rusya ve İran Şam rejiminin temel destekçileri olurken, Türkiye ise bu zirvelerde çete gruplarının hamisi ve sözcüsü olarak yer alıyor.

İbrahim Kalın’a göre her üç ülkenin yöneticileri 2018’de Ankara ile Moskova arasında İdlib üzerine varılan anlaşma ile birlikte, Suriye’de bir anayasa komitesinin kurulması ve siyasi sürecinin nasıl yürütüleceğini tartışacak.

Zirve açıklaması, Moskova ve Tahran destekli Suriye rejiminin İdlib bölgesinde kilit önemdeki Han Şeyhun ilçesini ele geçirmesinden sonrasına denk geldi.

Türk devletinin desteklediği çeteler Han Şeyhun ile komşu Hama vilayetinin kuzeyindeki alanlardan çekilmişlerdi.

Suriye rejimi Nisan ayı sonunda İdlib bölgesine yönelik operasyon başlattı. Suriye rejimi Han Şeyhun’a girdiğinde, Türk devleti zırhlı araçlardan oluşan 50 araçlık bir konvoyla çetelerin yardımına koşmuş ancak, Rusya ve Suriye hava kuvvetleri konvoyun ilerleyişini engellemişti.

İdlib bölgesi, Eylül 2018’de Moskova ile Ankara arasındaki bir anlaşma kapsamında “çatışmasız bölge” olarak belirlenmişti. Ancak bu anlaşma sadece kısmen uygulanabildi.