Trump'ın ticari savaşına rağmen açık büyüyor

Aylardır Çin’e karşı gümrük vergileri yoluyla ticari bir savaş yürüten ABD’nin bu ülkeyle dış ticaretindeki açık büyümeye devam ederken, dış ticaret açığının üçte ikisi halen Çin kaynaklı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, yüz milyarlarca dolarlık dış ticaret açığının olduğu Çin Halk Cumhuriyeti’nden ithal edilen 250 milyar dolarlık mal ve hizmete ek gümrük vergileri getirmişti.

AĞUSTOS AYI REKORU KIRILDI

Ancak Trump’ın tüm bu hamlelerine rağmen Çin’le ticaretteki açık azalmak yerine artıyor. ABD Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, Ağustos ayında tüm dünya ülkeleriyle ticaretteki açığı 53,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu açığın 38,6 milyar dolarlık kısmı Çin’le ticaretten kaynaklı iken, bugüne kadar bir Ağustos ayında kaydedilen en büyük dış ticaret açığı gerçekleşti.

Yılın ilk 8 ayında ABD’nin toplamdaki dış ticaret açığı 391 milyar dolara ulaşırken, bunda özellikle Ağustos ayındaki yoğun otomobil ithalatının etkisinin olduğu belirtiliyor. ABD’nin Avrupa Birliği (AB) ile dış ticaretindeki açığı ise 2 milyar dolar gerilese de 15,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

TRUMP’IN TİCARİ SAVAŞININ SONUÇLARI İSTENDİĞİ GİBİ DEĞİL

ABD’nin dış ticaretine dair son veriler, Başkan Donald Trump’ın ek gümrük vergileri yoluyla Çin başta olmak üzere dünya ülkelerine açtığı ticari savaşın ilk sonuçlarının istendiği gibi olmadığını gösteriyor. Zira ABD’nin ek gümrük vergilerine karşı Çin ve diğer birçok ülke tarım ürünleri başta olmak üzere birçok Amerikan ürününe ek gümrük vergileri getirmişlerdi. Bu da, soya başta olmak üzere özellikle tarım ürünleri ihracatının azalmasına yol açtı.

EN BÜYÜK DIŞ TİCARET AÇIĞI ÇİN KAYNAKLI

İki ülke arasında 2017 itibariyle 635 milyar doları bulan dış ticaretin ezici bir çoğunlukla Çin lehine olması Trump’ın karşı çıktığı noktalardan biri. ABD 2017’de Çin’e 130 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, Çin’den 505 milyar dolarlık ürün ve hizmet ithal etti. Böylelikle ABD’nin sadece Çin ile ticaretteki açığı 375 milyar dolar oldu.

2010 yılında bu rakamlar 92 milyara karşılık 365 milyar olarak gerçekleşmişti. İki ülke arasındaki dış ticaret 1990’da sadece 20 milyar dolar iken, özellikle 2000’li yıllardan sonra büyük bir ivme kazandı ve bu daha çok Çin lehine oldu.

1990 yılında ABD’den Çin’e 4,8 milyar dolarlık ürün ihraç edilirken, bu ülkeden 15,2 milyar dolar ithal edilmişti. 2000’de ise Çin’e 16,3 milyar dolar ihracat gerçekleştiren ABD’nin Çin’den ithalatı 100 milyar dolara ulaşmıştı. 1990-2017 arasında ABD’nin Çin’e ihracatı 27 kat artarken, Çin’in bu ülkeye ihracatı 33 kat artış gösterdi.