Trump Hong Kong’un özel statüsüne son veriyor 

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’in son güvenlik yasasıyla ‘özerk konumunu yitirdiğini’ iddia ettiği Hong Kong’a tanınan ticari ayrıcalıklara son verileceğini duyurdu. 

Çin Halk Cumhuriyeti’nin hayata geçirmek istediği Ulusal Güvenlik Yasası’nın Hong Kong’un özerklikten kaynaklı yetkilerini sınırlayacağı yönünde yoğun tepkiler var. Yasa tasarısı, Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanet, terör ile ulusal güvenliği tehlikeye atan fiil ve etkinliklerin yasaklanmasını öngörürken, Hong Kong özerk meclisinin onayı gerekmeksizin yürürlüğe girebilecek. 

Yasayı eleştirenler muhalif gazeteciler, iş adamları ve aktivistlerin, ulusal güvenlik gerekçesiyle yargılanmalarının önünün açıldığını savunuyor. 

TRUMP: ÖZEL İLİŞKİ KONUMUNA SON VERİLECEK 

Ekonomi, Covid-19 ve Tibet meselelerinde olduğu gibi Hong Kong konusunda da Çin’e en sert politikayı izleyen Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) ise, yaptırım kararı geldi. 

ABD Başkanı Donald Trump, 1997’de Birleşik Krallık tarafından Çin’e bırakılmasına rağmen özerk konumu nedeniyle Hong Kong’a tanınan ekonomik imtiyazlara son verileceğini duyurdu. Trump, Çin’de çıkarılacak yasa ile artık Hong Kong’un özerk olarak kabul edilemeyeceğini savundu. 

“Çin, tüm dünyaya verdiği Hong Kong’un özerkliğini koruma sözünü tutmadı” diyen Trump, yaşananları ‘Hong Kong, Çin ve tüm dünya için bir trajedi’ olarak nitelendirdi. 

Trump’ın sonlandırılması için talimat verdiğini duyurduğu özel statü, Hong Kong’un ekonomik ilişkileri ve ticaretinde Çin’den ayrı tutulmasını öngörüyor. Bu kapsamda Hong Kong Çin’e dayatılan herhangi bir ticari zorunluluktan muaf olabiliyor. 

ABD’nin yanı sıra birçok diğer ülke de ekonomi, yargı ve parlamento sistemiyle büyük oranda Çin’den bağımsız olması nedeniyle Hong Kong’a benzer özel ilişki geliştirmişti.