Tel Aviv’de onbinlerce kişi Netanyahu hükümetini protesto etti

İsrail’in başkenti Tel Aviv'de cumartesi günü toplanan on binlerce kişi Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetini protesto ederken, Gazze’deki rehinelerin iadesini talep etti.

Geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi İsrail'in en büyük kenti Tel Aviv'de on binlerce kişi bir araya gelerek, Netanyahu hükümetini protesto etti. Ellerinde İsrail bayrakları ile sokaklara çıkan halk, “Suç Bakanı” ve “Savaşı durdurun” gibi pankartlar taşıdı. 

Organizatörler Cumartesi günü göstericilerin sayısının 150 bini aştığını belirterek, 7 Ekim’de başlayan Gazze savaşından bu yana en kitlesel buluşma olarak nitelendirdi. 

Bazı göstericiler, Netanyahu yönetimindeki ülkede "demokrasinin ölümü" olarak gördükleri durumu protesto etmek için şehrin Demokrasi Meydanı'nda kırmızıya boyanmış zemine uzandı. 

Kalabalığa hitap eden İsrail iç güvenlik teşkilatı Shin Bet'in eski başkanı Yuval Diskin, Netanyahu'yu "İsrail'in en kötü başbakanı" olarak tanımladı. 

Gazze'deki son savaşa, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik benzeri görülmemiş saldırısı gerekçe oldu. Resmi verilere göre çoğu sivil 1.194 kişi bu saldırıda öldürüldü. İsrail ordusuna göre Hamas’ın kaçırdığı 251 kişiden 116'sı hala Gazze'de tutuluyor ve bunlardan 41'i öldü.

İsrail bu saldırı ardından, 2007'den beri Gazze'de iktidarda olan Hamas'ı yok etme sözü vererek korkunç bir savaş başlattı. Hamas hükümetinin Sağlık Bakanlığı'nın rakamlarına göre şu ana kadar çoğu sivil 37 bin 551 kişi hayatını kaybetti.