Tartışmalı Kuzey Akım 2 projesinin startı verildi

Polonya ve Ukrayna gibi birçok ülkenin karşı çıkmasına rağmen Rusya doğal gazını Almanya’ya aktaracak Nord Stream 2 (Kuzey Akım 2) projesinin çalışmaları başlatıldı.

Rusya’nın batısından Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya doğal gaz aktaracak projenin ikinci ayağının çalışmaları başlatıldı. Nord Stream 2 AG adlı şirketten yapılan açıklamada, Almanya’nın kuzeyindeki Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde denizden boru döşenmesine dünden itibaren başlandığı duyuruldu.

BİRÇOK ÜLKE KARŞI ÇIKIYOR

Henüz Rusya, Danimarka ve İsveç’in kesin olarak yeşil ışık yakmadığı Kuzey Akım 2 kapsamında yıllık 55 milyar metreküp kadar doğal gaz taşınacak. Bu ise, 26 milyon hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak.

Ancak Gazprom’un yanı sıra Batı Avrupa’dan Uniper, Wintershall, Engie, Shell ve OMV gibi şirketlerin yer aldığı projeye Rusya doğal gazının sevkiyatından gelir elde eden transit ülkeleri karşı çıkıyor. Polonya ve Ukrayna, Rusya doğal gazının taşınması sayesinde önemli oranda transit geliri elde ediyor.

Bu ülkelerin itirazları sonucu Kuzey Akım 2 uzun süre sürüncemede kalmıştı. Kuzey Akım 2’ye birçok çevre örgütü de, denizde yaratacağı kirlilik ve canlı katliamı nedeniyle karşı çıkıyor.