Talibanlar Moskova’da: Afganistan’da barış istiyoruz ama...

Talibanlar bir yandan ABD öncülüğünde müzakereler yürütürken, diğer yandan Moskova yönetimi de tarafları bir araya getiriyor. Moskova’da bir açıklama yapan Taliban sorumluları, Afganistan’da barış istediklerini söyledi.

Moskova, Afganistan için mevcut durumda yürütülen barış müzakerelerinde etki sahibi olmaya başladı. ABD geçen ay yaptığı açıklamada, Afganistan’da bir barış anlaşması için gerekli koşullar üzerine Çin ve Rusya ile konsensüse vardıklarını bildirmişti.

Taliban hareketinin siyasi yöneticisi Mollah Baradar, Rusya ile Afganistan arasındaki diplomatik ilişkilerin 100’üncü yıldönümü kutlamalarıyla bağlantılı olarak kameraların karşısına çıktı. Baradar, Talibanların gerçekten barışa bağlı olduklarını ama barış önündeki engelin öncelikle kaldırılması gerektiğini söyledi.

2013’te ölen Molla Ömer ile birlikte Taliban hareketinin kurucularından olan Baradar, “Engel, Afganistan’ın işgalidir ve bu sona ermeli” dedi. Baradar, Pakistan’da cezaevinden çıktıktan sonra Ocak ayından bu yana hareketin siyasi sorumluluğunu yürütüyor.

Moskova’daki görüşmeler Talibanlar ile Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani muhalifleri arasında yapılıyor. Taraflar ikinci kezdir Moskova’da toplanıyor. Ocak ayı sonunda Taliban liderleri ilk kez başkent Moskova’da kamuoyu önüne çıkmış ve “İslami yasalarla” yönetilen bir Afganistan vizyonu ortaya koymuşlardı.

Afganistan’da ise seçim hazırlıkları var. Eylül ayında cumhurbaşkanlığı seçimleri öngörülüyor. Gani’nin Talibanlarla görüşmeleri kolaylaştırmak için atadığı Yüksek Barış Konseyi Başkanı, Salı günü eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve cumhurbaşkanlığı seçimi adayları ile bir arada görüldü. Düzenlenen konferansa, Gani hükümetinden hiçbir üye katılmadı.

Cumhurbaşkanı adaylarından Hanif Atmar’ı destekleyen eski savaş ağası Atta Muhammed Nur, Moskova’da bir önceki toplantının “çok pozitif sonuçlar” verdiğini savunarak, “(Taliban) kardeşlerimizle iyi ilişkiler istiyoruz” dedi. Savaş ağası, bu fırsatın yakalanmasını isteyerek, “barışın başlangıç koşullarını oluşturalım” diye ekledi.

Moskova’daki toplantının açılış konuşmasını yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ile Afganistan’ın “ortak bir hedefi” olduğunu belirterek, bunun “terörizme karşı mücadele” olduğunu iddia etti. Lavrov, Moskova’nın Afganistan’dan yabancı güçlerin tamamen çekilmesinden yana olduğunu ifade etti.

ABD’den önce Sovyetler Birliği, 1979’da Afganistan’ı işgal etmiş ve on yıl kadar sonra da ABD destekli Afgan mücahitleri karşısında geri çekilmek zorunda kalmıştı.