Taliban, Kabillileri askeri tesislerden uzak durmaya çağırdı

Afganistan’da Taliban hareketi, başkent Kabil’de sivilleri askeri tesislerden uzak durmaya çağırdı.

Taliban hareketi yaptığı açıklamada “Mücahitler ülkenin diğer bölgelerinde sivil mağdurların sayısını azalmaya dikkat etti. Ama halen etkilenen tek yer Kabil kenti” dedi.

Bunu temel askeri ve istihbarat merkezlerinin Kabil’de olmasıyla gerekçelendiren Taliban, özel kuvvetler, istihbarat servisleri ve diğer askeri servislerin sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını belirtti.

Bahar hamleleri kapsamında yeni saldırılarda bulunacaklarını açıklayan Taliban, “Tek bir masum sivilin ölmesini istemiyoruz” diye ekledi.

Açıklamada, “Sonuç olarak, Kabil sakinlerinin askeri tesisler ve istihbarat merkezlerinden uzak durmaya çağırıyoruz” denildi.

KABİL SİVİLLER İÇİN EN TEHLİKELİ BÖLGE

2009’dan bu yana sivil ölümleri hesaplayan BM’nin Afganistan misyonuna göre 2017 yılında başkent Kabil siviller için tehlikeli yer haline geldi. Son dönemlerde başkentte hem Talibanlar hem de DAİŞ çeteleri çok sayıda saldırıyı üstlendi.

2018 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşen saldırılarda ölen sivillerin sayısı, 2017’nin ayı dönemine göre iki kat daha arttı. Özellikle BM’ye göre Ocak ve Mart ayları arsında 763 sivil öldü, 1.495 ‘i de yaralandı.

Ocak ayı sonunda Talibanların Kabil’de bomba yüklü bir ambulansla düzenlediği saldırıda 105 kişi ölmüş, 200’den fazlası yaralanmıştı. Yetkililer ve batılı medyaya göre çoğu sivildi. Talibanlar ise medyayı “yalan haber yapmakla” suçladı ve ölenlerin hepsinin polis olduğunu savundu.

Kalabalık bir nüfusa sahip olan Kabil’de askeri tesisler kent merkezinde, evlerin arasında bulunuyor. Bu da sivilleri hayatını tehlikeye atıyor.

Ayrıca Kabil’de Savunma ve İçişleri Bakanlığı, istihbarat merkezi, emniyet müdürlüğü, NATO’nun operasyon merkezi ile çok sayıda karakolun çevresinde de çok sayıda barikat ve arama noktaları var. Potansiyel hedef olan bu noktalardan sivillerin kaçınmasının zor olduğu belirtiliyor.