Taliban ABD’den ‘daha fazla’ yardım istedi

Afganistan’ın yeni egemeni Taliban, uluslararası toplumun 1,2 milyar dolarlık yardım sözünü selamlarken, ABD’yi daha “cömert” olmaya çağırdı.

ABD ile Doha’da Şubat 2020’de yapılan anlaşmadan sonra 15 Ağustos’ta başkenti ele geçirerek ülkenin yeni iktidarı olan Taliban, uluslararası toplumun 1,2 milyar dolarlık insani yardım sözünü selamladı.

Yeni hükümette Dışişleri Bakanı görevine getirilen Emir Han Muttaki, “İslam Emirliği bu yardımları ihtiyacı olanlara tamamen şeffaf bir şekilde vermek için elinden gelenin en iyisini yapacaktır” iddiasında bulundu.

Muttaki düzenlediği basın toplantısında “Amerika büyük bir ülke, cömertlik örneği göstermeliler” dedi.

Birleşmiş Milletler bağışçı ülkelerden 1,2 milyar dolar yardım sözü aldı.  Bu yardımla, bu ayın sonuna kadar açlık tehlikesi yaşayacağı tahmin edilen 14 milyon kişinin kurtarılması hedefleniyor. Yardım aynı zamanda uluslararası toplum ile Taliban iktidar arasında diyalogun gelişmesi için siyasi levye rolünü oynayacak.

Taliban’ın iktidara gelişinden bu yana tüm uluslararası mali destekler durduruldu. Oysa ABD işgalinden sonra ülke gelirlerinin yüzde 40’ı dış fonlardan geliyordu.

Afgan Hazine Bakanlığı’nın yurtdışındaki 10 milyar doları bloke edilmiş durumda. Onlarca yıldır süren savaşlar, Covid salgını ve kuraklıkla daha da kırılgan hale gelen Afgan ekonomisi çökme noktasında bulunuyor.