Tahran, kaçırılan askerleri için İslamabad’dan yardım istedi

İran rejimi, Sistan ve Belucistan eyaletinde kaçırılan 14 askeri için Pakistan’dan yardım istedi.

Salı sabahı Sistan ve Belucistan eyaletinde Mircave karakolunda görev yapan ve aralarında Devrim Muhafızları mensuplarının yer aldığı 10’u aşkın askerin rehin alındığı bildirilmişti. Yerel medya 14 askerin kaçırıldığını belirtiyor. İran yetkilileri ise herhangi bir sayı vermedi.

Sünni grup Ceyşül Adl, askerleri alıkoyduklarını açıklayarak, bu eylemi, baskı altında tutulan Sünni Müslümanların intikamının alınması amacıyla yaptıklarını bildirdi.

Sünni isyancılardan oluşan Ceyşul Adl örgütü, 2012 yılında Cundullah üyeleri tarafından kuruldu. Örgütün ilk büyük saldırısı Ekim 2013’te gerçekleşmişti. Cundullah örgütü ise 2010 yılında lideri Abdulmelik Rici’nin idam edilmesinden sonra zayıflamıştı. Beluci etnik topluluğuna mensup olan Cundullah, 2000 yılından bu yana bölgede eylemlerde bulunuyordu.

İran ordusu ise askerlerin kurtarılması için komşu Pakistan’dan yardım istedi. Sistan ve Belucistan eyaleti, Pakistan ile olan sınırda bulunuyor.

Devrim Muhafızları Ordusu yaptığı açıklamada, "Pakistan'ın, bazı bölge ülkelerinin de destek verdiği bu terörist gruplarla mücadele etmesini ve kaçırılan İranlı askerlerin derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz" dedi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı’ndan bu talebe yanıt gecikmedi. Bakanlık, "İran ve Pakistan ordularının geçen yıl oluşturulan ortak çalışma grubu çatısı altında kaçırılan askerlerin nerede olduğunu tespit etmek için çaba harcamaktadır" dedi.

Devrim Muhafızları Ordusu komutanı Tuğgeneral Muhammed Pakpour, İran ile Pakistan'ın sözkonusu gruplara karşı ortak operasyon düzenleyebileceğini açıkladı.

İran, Sünni radikal grupların ülke içindeki eylemlerden doğrudan Suudi Arabistan'ı sorumlu tutarken, Riyad yönetimi ise bu suçlamaları reddediyor. 22 Eylül’de Ahvaz’da askeri geçit töreninde 29 kişinin öldürüldüğü saldırı ardından da İran yönetimi Suudi Arabistan’ı suçlamıştı. Saldırıyı DAİŞ çeteleri üstlenmişti.