Suudiler Arap ülkelerini İran’a karşı harekete geçmeye çağırdı

Suudi Arabistan kralı Salman bin Abdülaziz, Arap ülkelerini ‘kriminal faaliyetlerle’ suçladığı İran’a karşı harekete geçmeye çağırdı.

Mekke şehrinde düzenlenen Körfez İş Birliği Konseyi’nde konuşan Suudi kralı, İran’ın bölgedeki birçok ülkenin içişlerine müdahale ettiğini ve kimi saldırılardan sorumlu olduğunu iddia etti.

İRAN’A KARŞI HAREKETE GEÇİLMESİNİ İSTEDİ

Son haftalarda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Suudi Arabistan’da yapılan bazı saldırılardan doğrudan Tahran yönetimini sorumlu tutan Salman bin Abdülaziz, İran’a karşı harekete geçilmesini istedi. BAE karasularında 4 gemiye yönelik sabotaj eylemi ile ülkesindeki bazı petrol yataklarına yönelik saldırılarından İran’ı sorumlu tuttu. 

Suudi Kralı, İran’ın bölge ülkelerinin içişlerine müdahale ettiği iddiasını da yinelerken, bölgeden çıkarılan petrolün uluslararası piyasalara taşınmasına yönelik tehdit oluşturduğunu savundu. Kral Salman, İran’a karşı bölge ülkelerinin ‘sessiz kalması ve kesin bir yanıt vermemesinin’ bu ülkeyi cesaretlendirdiğini de iddialarına ekledi.

KATAR İKİ YIL ARADAN SONRA ZİRVEDE

Körfez İş Birliği Konseyi’ndeki bir diğer önemli konu ise Katar’ın durumu. Son yıllarda Müslüman Kardeşlere verdiği destek ve İran’la yakınlık iddiaları nedeniyle Suudilerin hedefinde olan Katar, iki yıl aradan sonra toplantıda yer alıyor. Katar’ı Başbakan Abdullah bin Nasır El Tani temsil ediyor.

GERGİN DÖNEMDE SUUDİLERİN TALEBİYLE TOPLANILDI

Körfez İş Birliği Konseyi toplantısı ardından Arap Ligi Zirvesi’ne geçilirken, bugün de İslam İş Birliği Örgütü toplantılarıyla devam edilecek. Her üç zirve de son haftalarda ABD’nin İran’a yönelik sert çıkışlarının olduğu bir dönemde gerçekleşirken, İran’ın bölgedeki en büyük rakibi Suudi Arabistan tarafından talep edilmişti.